Grootschalige levering Fisker presenteert de nieuwe Ocean tijdens de Consumer Electronics Show 2020 in Las Vegas, maar op de daadwerkelijke levering is het nog even wachten. De productie van de Fisker Ocean moet naar verwachting eind 2021 starten. De eerste grootschalige leveringen starten dan in 2022. Ongeveer gelijktijdig met de Tesla Model Y, een concurrent van deze Fisker Ocean. Genève Tussen 2022 en 2027 hoopt Fisker op jaarbasis meer dan 1 miljoen voertuigen te produceren in de Verenigde Staten, Europa en in China. Op de Autosalon van Genève maakt Fisker nog meer details bekend over de productieplannen van deze Ocean. Fisker maakt in Genève ook meer details over het nieuwe, schaalbare platform openbaar. Op dit platform moeten ook toekomstige modellen komen te staan, zo is het plan. Kopen of leasen Fisker wil de Ocean op twee manieren gaan aanbieden: via aankoop of via een leaseconstructie. Kies je voor aankoop dan betaal je 37.499 dollar, maar die prijs kan zakken met behulp van overheidssteun naar 29.999 dollar. Een exemplaar reserveren kan voor 250 dollar. Via de leaseconstructie betaal je 379 dollar per maand. Bestuurders bepalen zelf hoe lang ze de Ocean willen rijden. Een klant kan het voertuig al na één maand terugbrengen of de auto jarenlang rijden. Elk jaar mogen ze omgerekend 48.000 kilometer rijden. Betalingen lopen onder meer via een speciale app: de Fisker Flexee mobile app. California Mode Fisker gaat qua gekke features een beetje Tesla achterna. Het merk heeft bijvoorbeeld patent aangevraagd op een zogeheten ‘California Mode’ waarbij alle glaspanelen in de auto zakken voor een zogeheten open-air feeling. De Fisker Ocean krijgt standaard een actieradius van ongeveer 400 tot 480 kilometer dankzij een ongeveer 80 kWh grote lithium-ion batterij. Fors zonnepaneel Optioneel levert Fisker een fors zonnepaneel op het dak. Volgens het merk krijg je dankzij dit dak in een zonnig klimaat zomaar 1.600 kilometer gratis kilometers cadeau. Sowieso heeft Fisker de Ocean een eco-randje gegeven. Zo is het tapijt – gemaakt van visnetten – volledig herbruikbaar. Het interieur is ‘vegan’ en bestaat uit 100 procent polycarbonaat polyurethaan oppervlakken alsook zogeheten eco-suede. Het bericht Fisker heeft grote ambities met elektrische Ocean verscheen eerst op ZERauto.nl .
Tesla Gigafactory 3 Als buitenlander is het moeilijk om een business op te bouwen in China. Gooi daar nog een internationale handelsoorlog overheen en het is bijna onmogelijk. Tesla pakt het daarom anders aan. Het verscheept zijn auto’s niet meer naar China, maar bouwt ze er. Binnen een jaar is de Tesla Gigafactory 3 uit de grond gestampt. Uit de fabriek komt de Tesla Model 3. Gemaakt door en voor Chinezen. In december 2019 werden de eerste auto’s uitgeleverd aan Chinese medewerkers die er een besteld hadden. Vanaf 7 januari mogen de eerste Chinese klanten hun Model 3 ophalen. https://zerauto.nl/wp-content/uploads/sites/2/2020/01/Tsla-china.mp4 Prijs Tesla Model 3 China De Chinese Model 3 is fors goedkoper dan de Amerikaanse variant die in Nederland verkrijgbaar is. Dat heeft meerdere redenen. In Nederland betaal je voor transportkosten, de auto staat namelijk twee weken op de boot. Daar komen nog invoerkosten en de wisselende valutakoers bovenop. Voor de instapversie van de Model 3 betaal je in Nederland 48.980 euro. Doordat Tesla zijn auto’s voor de Chinese markt nu lokaal bouwt, is er geen sprake meer van aankoopheffingen. Sterker nog, Chinese klanten krijgen van de overheid juist aankoopsubsidie ter waarde van 3.200 euro omdat de auto Made in China is. In totaal kost een Model 3 in China dan 38.500 euro. Die prijs gaat in de toekomst waarschijnlijk nog verder omlaag. De productie in de Gigafactory 3 ligt momenteel op 1000 auto’s per week. De Amerikanen willen dit zo snel mogelijk opschroeven naar 3000 per week. Daarnaast willen ze meer onderdelen in het land maken. Nu komt 70% van de onderdelen nog uit Amerika. Tesla Gigafactory Europe En wij dan, in Europa? Wij betalen nu nog de hoofdprijs voor de Model 3. In de Verenigde Staten betaal je namelijk ‘maar’ 31.520 euro (35.000 dollar) voor een Model 3. Dat moet veranderen zodra de Tesla Gigafactory Europe in Berlijn op volle toeren draait. De opening staat eind 2021 gepland. Nog even geduld dus… Lees ook: Tesla breidt Supercharger-netwerk flink uit in Nederland Het bericht Tesla start leveringen in China: Dit kost de Chinese Model 3 verscheen eerst op ZERauto.nl .
Tesla Supercharger netwerk Bij Tesla zijn ze erg goed in vooruit plannen. Ondanks dat er nog maar weinig Tesla’s op de weg reden, begint het merk in 2012 al met het uitrollen van het Tesla Supercharger-netwerk. De Amerikanen investeren flink in het netwerk, en binnen korte tijd stond er een uitgebreid laadnetwerk in de Verenigde Staten. Ook in Europa was het al snel mogelijk om volledig elektrisch van de Noordkaap tot Zuid-Portugal te rijden, enkel door gebruik te maken van het Supercharger-netwerk. Jarenlang konden eigenaren van een Model S of X hun auto gratis opladen via deze snelladers. Inmiddels vraagt Tesla een kleine vergoeding voor de elektriciteit. Tesla Supercharger locaties Nederland Het netwerk bestaat inmiddels wereldwijd uit 1.804 locaties, met in totaal 15.911 Tesla snelladers. Tesla heeft 23 Supercharger locaties in Nederland. Langs de A2 in Breukelen staat het grootste Superchargerstation van Nederland met 28 snelladers. Dat zijn er echter niet genoeg. Het merk is zo populair dat op menig Supercharger locatie lange rijen ontstaan. In 2019 zijn er bijna 30.000 Tesla Model 3’s op kenteken gezet in Nederland, die allemaal wel een keertje kennis willen maken met de Tesla Supercharger. Tesla opent dit jaar daarom zes nieuwe Supercharger locaties in Nederland: Winschoten Klazienaveen Beusbergen (A1 – Markelo/Holten) Delft Veghel Bergen op Zoom Tesla Supercharger locaties Europa Maar daar blijft het niet bij. Het netwerk breidt constant uit, en ook buiten Nederland springen nieuwe locaties als paddenstoelen uit de grond. In Europa opent Tesla dit jaar honderden nieuwe Supercharger locaties. Zo krijgen Frankrijk, Spanje, Duitsland, Portugal, Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk er tientallen locaties per land bij. Maar er is ook een hele lijst aan landen die voor het eerst aangesloten worden op het netwerk: Griekenland, Turkije, Bulgarije, Macedonië, Servië, Roemenië, Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland, Letland, Litouwen en Estland. Voor avonturiers met een Tesla is het in 2020 mogelijk om volledig elektrisch van Nederland naar Moskou of Istanboel te rijden. Superchargers op Corsica Ook de eilanden Mallorca, Sardinië en Corsica krijgen voor het eerste Supercharger locaties. In Azië en de Verenigde Staten groeit het netwerk ook stevig door. Een kaart met alle Tesla Supercharger locaties vind je HIER . Lees ook: Tesla Model 3 sneller dankzij over-the-air update Het bericht Tesla breidt Supercharger-netwerk flink uit in Nederland verscheen eerst op ZERauto.nl .
87 miljoen euro Van de in totaal 87 miljoen euro hoopt Van Veldhoven 43 projecten te starten. Schepen op waterstof, uitstootvrije bouwmachines, schone boodschappenbezorgwagens, diverse soorten bussen en swapbare accu’s voor pizzabezorgscooters; het zijn enkele voorbeelden van de 43 projecten. Zeven nieuwe waterstoftankstations Ongeveer de helft van het geld gaat naar batterij-elektrische innovaties, iets minder dan de helft om waterstofinnovaties en een klein deel naar toepassing van hernieuwbare biobrandstof. Van het geld wordt ook de laadinfrastructuur uitgebreid, onder meer met zeven nieuwe waterstoftankstations, in Roosendaal, Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld en Den Helder. Beetje bij beetje ontstaat zo een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations. Eerdere investeringen Het kabinet wil de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd hebben ten opzichte van 1990. Om die reden investeert de overheid al langer in duurzame projecten. Het kabinet trok bijvoorbeeld in 2019 34,5 miljoen euro subsidie uit voor transportprojecten die goed zijn voor het klimaat. In 2017 werden 33 projecten ondersteunt met een totale investering van 76 miljoen euro. Van Veldhoven: “Met dat geld zijn onder andere de eerste waterstoftankstations gerealiseerd, is een elektrische betonmixer ontwikkeld, rijden schone vrachtwagens rond die supermarkten bevoorraden en is een systeem ontwikkeld waarmee pakketbezorging in Rotterdam uitstootvrij plaatsvindt.” Het bericht Zeven extra waterstoftankstations in Nederland verscheen eerst op ZERauto.nl .
50 miljoen euro niet gehaald Sono Motors begon de crowdfundingactie omdat het bedrijf niet verder wilde met huidige investeerders, omdat partijen het niet eens konden worden over de ‘langetermijnvisie’. Jona Christians, CEO en mede-oprichter van Sono Motors: “Liever financieren we deze unieke auto samen met de mensen die het op de weg willen zien.” Vandaar de crowdfundingactie. Het doel: 50 miljoen euro ophalen vóór 30 december 2019. Maar helaas: dat is niet gelukt. De teller bleef steken op 32 miljoen euro. Zonnepanelen De bijzondere Sion – van formaatje BMW i3 – is uitgerust met zonnepanelen op het dak en zijkant. Op een zonnige dag moeten die zonnepanelen resulteren in 30 kilometer extra rijbereik. De productie zou eind 2019 moeten starten, maar dat doel blijkt onrealistisch. Nu hoopt Sono Motors op een productiestart in september 2021, maar ook dat is onzeker nu er te weinig geld is opgehaald. Succesvol Sono Motors zegt in een reactie: “We hebben helaas onze doelstelling van 50 miljoen euro niet gehaald. Maar we zijn ver gekomen: met meer dan 32 miljoen euro is dit de grootste en meest succesvolle crowdfundingactie in Europa ooit geweest. Het is gewoon ongelooflijk wat we samen hebben bereikt! Bedankt aan iedereen die ons heeft gesteund.” Campagne verlengen? Het bedrijf twijfelt of de campagne moet worden verlengd. “In de afgelopen dagen en weken is ons herhaaldelijk gevraagd of we de campagne kunnen verlengen. Er kwamen immers steeds meer supporters bij en dagelijks kregen we er geld bij. Onze supporters maken evenveel deel uit van Sono Motors als het team en de oprichters. De gemeenschap is de reden dat we in de eerste plaats zo ver zijn gekomen. Daarom hebben we besloten om alle reserveringhouders van de Sion in de komende drie dagen hum stem te laten uitbrengen. Zodra de beslissing is genomen, zullen we het resultaat onmiddellijk publiceren.” Het lot Het lot van Sono Motors lijkt dus af te hangen van mensen die al een reservering voor de Sion hebben geplaatst. Het leek zo voorspoedig te gaan, want een fabriek was al gevonden: de oude Saab-fabriek in het Zweedse Trollhättan . Het doel is om daar 260.000 exemplaren van de Sion te produceren. De vanafprijs van de Sion moet starten bij ongeveer 25.500 euro (basisprijs van 16.000 euro en accuprijs van 9.500 euro). Sono Motors heeft al dik 10.000 reserveringen op zak voor de Sion. Het bericht Toekomst Sono Motors onzeker, niet genoeg geld opgehaald verscheen eerst op ZERauto.nl .
Prijzen elektrische auto’s in 2020 In onderstaand overzicht zetten we de batterij-elektrische auto’s niet op volgorde van prijs, maar op naam. Prijzen kunnen mogelijk nog wijzigen, bovendien kunnen er in deze lijst nog modellen ontbreken. De goedkoopste BEV in dit overzicht is de Skoda CITIGOe iV met een vanafprijs van 23.290 euro. De Porsche Taycan Turbo S vormt de bovengrens met een vanafprijs van 191.000 euro. Overzicht prijzen 2020 Audi e-tron 50 quattro – 71.900 euro Audi e-tron 55 quattro – 85.250 euro BMW i3 – 42.411 euro DS 3 Crossback e-Tense – 43.190 euro Ford Mustang Mach-E 75,7 kWh – 49.925 euro Ford Mustang Mach-E 98,8 kWh – 58.075 euro Ford Mustang Mach-E AWD 75,7 kWh – 57.665 Ford Mustang Mach-E AWD 98,8 kWh – 67.140 euro Ford Mustang Mach-E AWD First Edition 98,8 kWh – 70.940 euro Honda e 136 pk – 35.330 euro Honda e Advance 154 pk – 38.330 euro Hyundai IONIQ – 36.995 euro Hyundai KONA Electric 39 kWh – 36.795 euro Hyundai KONA Electric 64 kWh – 41.595 euro Jaguar I-Pace – 81.800 euro Kia e-Niro 64 kWh – 44.995 euro Kia e-Soul 64 kWh – 42.995 euro Lexus UX 300e Electric – nog niet bekend Mazda MX-30 – 33.990 euro Mercedes-Benz EQC 400 4Matic – 80.995 euro MG ZS EV – 30.985 euro MINI Cooper SE – 34.900 euro Nissan LEAF 40 kWh – 36.990 euro Nissan LEAF e+ 62 kWh – 45.850 euro Opel Ampera-e – 44.799 euro Opel Corsa-e 50 kWh – 30.999 euro Peugeot e-2008 EV 50 kWh 136 – 40.930 euro Peugeot e-208 EV 50 kWh 136 – 36.250 euro Polestar 2 – 60.800 euro Porsche Taycan 4S – 109.900 euro Porsche Taycan Turbo – 157.100 euro Porsche Taycan Turbo S – 191.000 euro Renault ZOE R110 52 kWh – 33.590 euro Renault ZOE R135 52 kWh – 35.190 euro Skoda CITIGOe iV – 23.290 euro Skoda Mii Electric – 23.400 euro Smart EQ Forfour – 23.995 euro Smart EQ Fortwo – 23.995 euro Smart EQ Fortwo Cabrio – 26.995 euro Tesla Model 3 Long Range – 58.980 euro Tesla Model 3 Performance – 64.580 euro Tesla Model 3 Standard Range Plus – 48.980 euro Tesla Model S Long Range – 87.800 euro Tesla Model S Performance – 104.700 euro Tesla Model X Long Range – 93.600 euro Tesla Model X Performance – 109.800 euro Volkswagen e-Golf – 34.296 euro Volkswagen e-Up – 23.475 euro Volkswagen ID.3 1ST – 38.000 euro Volvo XC40 P8 AWD Recharge – 59.900 euro Het bericht Elektrische auto’s: dit zijn de prijzen in 2020 verscheen eerst op ZERauto.nl .
Tesla Model 3 Autotransporteurs rijden af en aan om alle auto’s op tijd af te leveren. Tesla kiest voor gemak en levert zijn auto’s met hulp van werknemers en vrijwilligers (!) direct af in de haven nadat de auto’s van de boot zijn gereden. Dat gaat met grote aantallen tegelijk. Alleen op 28 december registreerde Tesla bijvoorbeeld 989 exemplaren van de Model 3, de dag ervoor waren dat 727 Model 3’s. Het is in de laatste maanden van 2019 routine geworden voor Tesla om zoveel mogelijk Model 3’s af te leveren. Over 23 dagen in december lag het gemiddelde aantal afleveringen van de Tesla Model 3 op dik 450 exemplaren per dag! MG ZS EV en Audi e-tron Ook het in Nederland herboren automerk MG heeft het druk met zijn batterij-elektrische MG ZS EV . Op 28 december registreerde MG 65 exemplaren van de ZS EV. Op 21 december waren dat nog 80 exemplaren. Ook Audi heeft het druk met zijn e-tron . Op 28 december registreerde Audi 335 exemplaren, op 27 december zelfs nog 433 auto’s en op 23 en 24 december respectievelijk nog 317 en 208 e-tron’s. En hoe zit het dan met de Jaguar I-Pace? Van die elektrische auto kwamen nog 38 exemplaren op kenteken op 29 december en 50 stuks op 28 december. LEES OOK: Bijtelling 2020-2025: dit ga je betalen Nissan Leaf Nissan draait ook overuren met het afleveren van alle batterij-elektrische Leaf’s . In december registreerde Nissan nog 597 exemplaren van de Leaf, waarvan 57 exemplaren alleen al op 24 december. Een vergelijkbaar verhaal geldt voor de Franse autobouwer Renault die in december 2019 al 555 exemplaren van de ZOE op kenteken heeft gezet. De piek lag op 20 december met 77 registraties. Bijtelling 2020 De zakelijke regels voor BEV’s gaat veranderen. Tot 31 december 2019 is het nog zo dat je 4 procent bijtelling betaalt over een aankoopbedrag van 50.000 euro. Voor iedere euro daarboven betaal je 22 procent bijtelling. Met ingang van 1 januari 2020 gaan de bijtellingsregels op de schop: 4 procent wordt 8 procent en het prijsplafond daalt van 50.000 naar 45.000 euro. Door deze nieuwe regels vinden er eind 2019 massa-afleveringen plaats van batterij-elektrische auto’s die in aanmerking komen voor 4 procent bijtelling. Naar verwachting loopt de verkoop van batterij-elektrische auto’s in de loop van 2020 en 2021 verder terug als het bijtellingsvoordeel voor BEV’s steeds kleiner wordt. Veel zakelijk rijders willen nu graag profiteren van de lage bijtelling , want die staat voor vijf jaar vast. LEES OOK: Bijtelling 4 procent versus 8 procent, hoeveel ga je meer betalen? Top 9 kentekenregistraties december 2019 batterij-elektrische auto’s Bron: Kentekenradar Tesla Model 3 – 11.118 exemplaren Audi e-tron – 2.005 exemplaren Hyundai Kona Electric – 840 exemplaren Volkswagen e-Golf – 653 exemplaren Kia e-Niro – 628 exemplaren Nissan Leaf – 609 exemplaren Renault Zoe – 556 exemplaren MG ZS EV – 441 exemplaren BMW i3 – 405 exemplaren Het bericht Laatste 24 uur van 2019 cruciaal voor Nederlandse auto-importeurs verscheen eerst op ZERauto.nl .
Kosten besparen Kort door de bocht brengt Volkswagen het laadpunt dus naar de auto in plaats van andersom. Dankzij deze technologie kunnen parkeergarages ook kosten besparen. Het is bijvoorbeeld niet meer nodig om kostbare maatregelen te treffen (laadinfrastructuur) voor elektrische auto’s. Volgens Volkswagen is het laden van een auto binnenkort net zo makkelijk als het laden van een smartphone. Slimme camera’s, scanners en sensoren De autonome laadrobots zijn uitgerust met camera’s, laserscanners en ultrasone sensoren die de robots niet alleen in staat stellen om powerbanks volledig geautomatiseerd aan de auto’s te koppelen, maar ook om autonoom door de garage te rijden. Afhankelijk van de grootte van de garage kunnen meerdere robots tegelijkertijd een groot aantal auto’s bedienen. Zo werkt het Zodra de robot van Volkswagen een seintje krijgt via een app of V2X-communicatie, rijdt hij geheel zelfstandig met een mobiele powerbank naar de te laden auto. Nadat hij de auto heeft gekoppeld aan de powerbank rijdt hij door naar volgende auto’s om hetzelfde te doen. Zodra de powerbank aangeeft klaar te zijn met laden, regelt de robot de ontkoppeling en zorgt hij ervoor dat de powerbank snel weer wordt volgeladen. In onderstaande video wordt alles duidelijk uitgelegd. Het bericht Volkswagen komt met autonome laadrobots, slim! verscheen eerst op ZERauto.nl .
Nieuw hoofdstuk Bürkle: “De Hyundai 45 is voor ons een nieuw hoofdstuk. Het model laat zien welke invulling we kunnen geven aan een auto die autonoom kan rijden. Er is in zo’n auto meer ruimte voor vrijetijdsbesteding. Kijk daarom goed naar de opzet van het interieur. Dat is iets waar je in de toekomst mogelijk meer van gaat zien.” Verlichting Duidelijk, maar er zal vast meer zijn toch? “Dat klopt. De verlichting van de Hyundai 45 is een ander interessant element. We geven met deze verlichting een voorproefje van wat op stapel staat. We passen op de 45 zogeheten Dotter LED-light toe. Dit proberen we voor het eerst uit en hebben nog een lange weg te gaan om deze technologie betrouwbaar en betaalbaar te maken”, besluit Bürkle, die zelf in een Hyundai H1 rijdt zodat zijn fietsen eenvoudig achterin kunnen. Zo kan hij in het weekend gezellig fietsen met het gezin. Zijn volgende auto wordt mogelijk een i30 Fastback N. “Dat is toch wel een beetje mijn droomauto geworden.” Het bericht Wat gaan we terugzien van de Hyundai 45? verscheen eerst op ZERauto.nl .
Elektrische auto’s 2020 In 2020 komen behoorlijk wat automakers met compacte elektrische modellen. Denk hierbij aan de Opel Corsa-e , Volkswagen ID.3 , MINI Cooper SE en de Peugeot e-208 . Wat hebben deze modellen gemeen? Een compact accupakket met een actieradius van 200 tot 300 kilometer, en een aantrekkelijke prijs. Hyundai wil ook graag een graantje meepikken op deze markt, en komt daarom nu met de KONA Electric 39 kWh. Actieradius Hyundai KONA Electric 39 kWh Met het nieuwe accupakket haal je op een enkele lading 289 kilometer (WLTP). De KONA Electric 39 kWh is voorzien van een 136 pk sterke elektromotor. Binnen 10 seconden sprint de KONA Electric naar de 100 km/u. Dankzij het kleinere accupakket is de 39 kWh variant 150 kilo lichter dan de 64 kWh-versie. 3-fase laden Het laden van de KONA Electric 39 kWh gaat lekker vlot. Hij kan namelijk 3-fase laden. Thuis doe je er zo’n 4 uur en 50 minuten over voordat hij helemaal vol zit. Heb je thuis niet de mogelijkheid om 3-fase te laden? Via een 1-fase laadpaal zit het accupakket binnen 6 uur en 10 minuten vol. Prijs De Hyundai KONA Electric 39 kWh heeft een vanafprijs van 36.795 euro. De auto is daarmee bijna vijfduizend euro goedkoper dan de 64 kWh uitvoering. Of het betaalbaar is voor particulieren gaan we in 2020 zien. De nieuwe variant is namelijk vanaf 1 januari 2020 te koop, de levering start in het tweede kwartaal van het jaar. Het bericht Hyundai verlaagt prijs KONA Electric aanzienlijk verscheen eerst op ZERauto.nl .
Marktleider Het gaat goed met Volkswagen Bedrijfswagens. In Nederland is het merk marktleider op de bedrijfswagenmarkt. In Nederland heeft Volkswagen een aandeel van 20,5 procent op een totaal van 72.208 bedrijfswagens van januari tot en met november 2019. Mercedes-Benz staat op de tweede plaats met 15,3 procent, gevolgd door Ford (13,5 procent), Renault (11,1 procent) en Peugeot (10 procent). Elektrificatie Net als de auto-industrie moet ook de bedrijfswagenmarkt zich aanpassen aan de steeds strengere milieu-eisen. Een dieselmotor is nu heel gewoon en een perfecte oplossing voor de kilometervreter, maar doordat de CO2-emissie omlaag moet, is alleen een dieselmotor in de nabije toekomst niet meer genoeg om CO2-doelen te halen. Wat doe je dan als fabrikant? Juist, je zet in op elektrificatie. Roadmap-E Precies dat gaat gebeuren bij Volkswagen Bedrijfswagens. Of beter gezegd: binnen het Volkswagen-concern. Onder de noemer Roadmap-E heeft Volkswagen een strijdplan klaarliggen om te werken naar een CO2-neutrale toekomst. De Volkswagen Group – inclusief alle andere merken – komt in aanloop naar 2028 met meer dan 70 batterij-elektrische modellen op het modulaire MEB-platform. Daarnaast investeert het concern tot 2023 een slordige 30 miljard euro in e-mobility, streeft het bedrijf naar 22 miljoen voertuigverkopen in 20 en pompt Volkswagen Group 1 miljard euro in batterijcelproductie. Daarnaast investeert Volkswagen miljarden in laadinfrastructuur. CO2-neutraal Werk aan de winkel dus. Vanaf 2040 moeten alle nieuwe modellen van Volkswagen Group CO2-neutraal zijn, inclusief de bedrijfswagens. Om die ambitie waar te maken, werkt het bedrijf toe naar acht e-mobility fabrieken in 2022, te weten in Chattanooga (USA), Mladá Boleslav (Tsjechië), Emden (Duitsland), Hannover (Duitsland), Zwickau (Duitsland), Dresden (Duitsland), Foshan (China) en Anting (China. LEES OOK: Autotest – Volkswagen Transporter T6.1 Er komt veel aan Er komen ontzettend veel batterij-elektrische auto’s aan. Van Volkswagen (ID.3, ID.Vizzion, ID.Crozz, ID.Buzz), van Skoda (Vision E), van Audi (e-tron Sportback, e-tron GT), van Porsche Mission E Cross Turimso) en dus ook van Volkswagen Bedrijfswagens. ABT e T6.1 In het tweede kwartaal van 2020 komt Volkswagen Bedrijfswagens bijvoorbeeld met de ABT e T6.1 , een batterij-elektrische variant van de populaire Volkswagen Transporter 6.1. Deze elektrische Transporter krijgt een 37,4 kWh accupakket en een 82 kW (112 pk) sterke elektromotor. Deze e-bus is in samenwerking met ABT e-Line ontwikkeld, een dochteronderneming van het bedrijf ABT Sportsline dat zich richt op elektrische mobiliteit. Er is keuze uit twee accupakketten: een 37,4 kWh (208 km range, NEDC) en 74,6 kWh (400 km range, NEDC). ID.Buzz In het vierde kwartaal van 2020 maakt de nieuwe generatie Caddy zijn opwachting. In 2022 is het dan tijd voor de ID.Buzz, waarvan ook een ID.Buzz Cargo-versie volgt. “De ID. Buzz kenmerkt een nieuwe periode in mobiliteit”, stelt Volkswagen. Een elektrische Volkswagen-bus bestaat nu al in de vorm van de e-Crafter. Die kost minimaal 56.700 euro, inclusief 8 jaar onderhoud & APK, rijtrainingen en meer. Met Financial Operational Lease kost de e-Crafter je 725 euro per maand. Dochtermerk MAN levert op basis van die e-Crafter de MAN eTGE. Voor de elektrische bedrijfswagen ben je 56.950 euro kwijt. Het bericht Volkswagen Bedrijfswagens: ‘ID.Buzz krijgt belangrijke rol’ verscheen eerst op ZERauto.nl .
Tesla software update Net als je smartphone krijgt een Tesla Model 3 met enige regelmaat een software-update. Voor Tesla eigenaren betekent een nieuwe update dat hun auto opeens over allerlei nieuwe functies beschikt. Soms weten de Amerikanen zelfs wat extra power uit de batterij te peuteren. Tesla Model 3 Dual Motor Tesla maakt snelle auto’s, dat is bekend. De populaire Tesla Model 3 Dual Motor sprint in 4,4 seconden naar 100 km/u. Dat is sneller dan menig Ferrari van tien jaar of ouder. En dat kan binnenkort nog sneller. De Tesla Model 3 Dual Motor Long Range versie haalt binnenkort in 3,9 seconden de 100 km/u. Een halve seconden lijkt wellicht niet veel, maar in de autowereld is het reusachtig. Ter vergelijking, de Model 3 Dual Motor is dan net zo snel als een 2015 Dodge Challenger SRT Hellcat. Acceleration Boost upgrade Voor niets gaat de zon op, zo ook bij Tesla. De software updates zijn altijd gratis, maar het gaat hier om een upgrade. Aan de ‘Acceleration Boost’ upgrade hangt een prijskaartje van 2.000 dollar. De Nederlandse prijs is nog niet bekend, maar waarschijnlijk kun je het dollarteken inruilen voor de Europese variant. Lees ook: Elon Musk rijdt met Cybertruck door Los Angeles Het bericht Tesla Model 3 sneller dankzij over-the-air update verscheen eerst op ZERauto.nl .