Nieuws

Het laatste elektrisch nieuws vanuit ZER-auto

Polestar: “Designovereenkomsten met Volvo in de toekomst kleiner”

Bewuste keuze “Die designovereenkomsten tussen Polestar en Volvo zijn een bewuste keuze”, zegt Lytheer. “Op die manier creëren we vertrouwen bij het grote publiek. Volvo geniet namelijk wereldwijd een uitstekende reputatie op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid. Daar haken we met Polestar in deze beginfase van ons merk maar wat graag op in.” LEES OOK: “Polestar 1 Convertible technisch onmogelijk” Verschillende worden kleiner Volgens Andrew worden de verschillen tussen Polestar en Volvo in de toekomst veel groter. “De Polestar 3 die in de toekomst op de markt komt, wordt bijvoorbeeld heel anders dan je van Volvo en Polestar gewend bent. De Polestar 3 wordt een grotere aerodynamische SUV die op het nieuwe SPA2-platform komt te staan.” SPA? SPA staat voor Scalable Product Architecture. De huidige S60, V60, XC60, S90, V90 en XC90 staan op het SPA-platform van de eerste generatie. SUV-coupé Polestar kiest dus voor een SUV-coupé en zal meerdere varianten van de 3 aanbieden. Polestar kan nog niet melden wanneer de 3 precies komt, maar heeft al wel afgekaderd in welk marktgebied Polestar zal opereren. Lytheer: “De Polestar 1 vormt wat technologie, performance en prijs betreft de absolute bovenlaag van ons gamma. De Polestar 2 vormt weer de onderlaag van ons portfolio. Toekomstige Polestar-modellen worden tussen de 2 en 1 gepositioneerd. Met welke modellen we nog meer komen in de toekomst, kunnen we op dit moment nog niet vrijgeven. Onze prioriteit ligt nu vooral bij de Polestar 1, Polestar 2 en toekomstige Polestar 3. Daarna zien we verder.” Het bericht Polestar: “Designovereenkomsten met Volvo in de toekomst kleiner” verscheen eerst op ZERauto.nl .

18 december 2019

Elektrische BMW iX3 (2020): dit kunnen we al vertellen

Meer dan 440 kilometer range De BMW iX3 krijgt een actieradius van meer dan 440 kilometer (WLTP). Dit is mogelijk dankzij een lithium-ion accupakket met een bruto batterijcapaciteit van 80 kWh (netto 74 kWh). Het energieverbruik komt uit op minder dan 20 kWh/100 kilometer (WLTP). Maximumvermogen De elektromotor van de BMW iX3 heeft een maximumvermogen van 286 pk (210 kW) met een maximumkoppel van 400 Nm. De elektromotor in de BMW iX3 drijft de achterwielen aan. CO2-voetafdruk BMW kijkt net als Mazda naar het complete CO2-plaatje en bestempelt een batterij-elektrische auto ook absoluut niet als CO2-vrij. BMW: “De werkelijke ecologische voetafdruk van elektrische voertuigen wordt soms in twijfel getrokken, vooral in markten waar het percentage groene energie in het publieke energienetwerk nog laag is. BMW Group wil met elk geëlektrificeerd model bewijzen dat voor de gehele levenscyclus van het voertuig – vanaf de winning van de grondstoffen via de toeleveranciers, de productie, de fase van het gebruik tot aan de recycling – de CO2-balans duidelijk gunstiger is dan die van een conventionele versie van hetzelfde model. De BMW iX3 biedt ruim 30% voordeel ten opzichte van de BMW X3 sDrive 20d bij een gemiddeld Europees stroomverbruik tijdens de gehele gebruiksfase van de auto. Als de BMW iX3 altijd wordt geladen met groene elektriciteit, dan is het voordeel ongeveer 60%.” BMW eDrive technologie De iX3 is de eerste puur elektrische SUV van BMW én het eerste model met de vijfde generatie van de BMW eDrive technologie. BMW: “Deze komt vanaf 2021 ook in de BMW i4 en BMW iNEXT en omvat een volledig nieuw ontwikkelde aandrijvingscomponent en een hoogvoltagebatterij met de nieuwste celtechnologie.” Shenyang, China In 2020 is de BMW X3 het eerste model van BMW dat leverbaar is met zowel een conventionele aandrijflijn met een verbrandingsmotor (benzine of diesel) als met een plug-in hybride en een volledig elektrische aandrijflijn. De productie van de BMW iX3 is in handen van de joint venture BMW Brilliance Automotive in Shenyang, China. Het bericht Elektrische BMW iX3 (2020): dit kunnen we al vertellen verscheen eerst op ZERauto.nl .

18 december 2019

Hoe veilig is de Chinese MG ZS EV eigenlijk?

Hoge scores Het onafhankelijk crashtestinstituut Euro NCAP (European New Car Assessment Program) heeft de veiligheid van de MG ZS EV uitgebreid getest? Hoe? Simpel: door hem vol te hangen met sensoren en vol op een betonblok te rijden. Das wel zo effectief. De scores zijn opvallend hoog. De punten Wat zeggen we: verrassend hoog! De score voor de bescherming van volwassen inzittenden komt uit op 90 procent en die van inzittende kinderen 85 procent. Op het onderdeel ‘Safety Assist’ scoort de MG ZS 70 procent. Voor de bescherming van omstanders (fietsers en voetgangers) krijgt de MG ZS  EV een score van 64 procent. Het gevolg: de MG ZS EV krijgt de maximale veiligheidsbeoordeling van liefst 5 sterren! Dus ja: de MG ZS EV is veilig. Heel veilig zelfs. Botspreventietechnologie Het onafhankelijk crashtestinstituut Euro NCAP test de veiligheid van nieuwe auto’s al sinds 1997 aan de hand van uiteenlopende criteria. Behalve het testen van de fysieke veiligheid van nieuwe auto’s in verschillende gesimuleerde botsingen, test en beoordeelt de organisatie ook botspreventietechnologie . Dat laatste onderdeel wordt steeds belangrijker in de nieuwe tests die Euro NCAP uitvoert. vijfsterren-rating Frank Meijer, directeur Sales & Marketing MG Motor Europe zegt hierover: “We zijn erg trots dat wij van Euro NCAP deze vijfsterren-rating hebben ontvangen. Dat de MG ZS EV de eerste elektrische SUV in het B-segment met deze veiligheidsbeoordeling is, zet een hoge standaard voor de elektrische auto-industrie. Ons moederbedrijf, SAIC Motor, is de nr. 7-autofabrikant ter wereld en produceert meer de zeven miljoen auto’s per jaar. Hierbij heeft veiligheid altijd de hoogste prioriteit.” Het bericht Hoe veilig is de Chinese MG ZS EV eigenlijk? verscheen eerst op ZERauto.nl .

18 december 2019

Opel Grandland X Hybrid heeft voorwielaandrijving

Elektrificatie-offensief Opel zet vol in op geëlektrificeerde modellen. Niet alleen met plug-in hybrides als de Grandland X Hybrid en Grandland X Hybrid4. Opel zet ook in op batterij-elektrische auto’s, denk maar aan de Ampera-e en Corsa-e. In de toekomst komt daar nog een Mokka-e bij. De eerste elektrische bedrijfswagen, de Opel Vivaro-e, komt in de loop van 2020. Volledig elektrische versies van de Combo Life, Combo Cargo en Zafira Life volgen in 2021. Vanaf 2024 is er van alle Opels een geëlektrificeerde versie. Benzine + elektro De nieuwe Opel Grandland X Hybrid – een plug-in hybride die vanaf voorjaar 2020 in de showroom staat – heeft een 1,6-liter turbobenzinemotor en een elektromotor die gekoppeld is aan een achttraps automaat. Het systeemvermogen van deze PHEV-aandrijflijn komt uit op 224 pk (165 kW) met een maximumkoppel van 360 Nm. Tijdens het afremmen wordt energie teruggewonnen en opgeslagen in het accupakket. Elektrische range Over dat accupakket gesproken: Opel installeert onder de achterbank een 13,2 kWh lithium-ion accupakket. In de rijmodus Electric de Grandland X Hybrid 57 kilometer (WLTP) volledig elektrisch afleggen. Volgens Opel is dat fors meer dan de 35,6 kilometer die Nederlanders gemiddeld per dag rijden en meer dan het dubbele van de gemiddelde woon-werkafstand van 22,6 kilometer in ons land (cijfers volgens CBS). Laadtijd En hoe zit het dan met laadtijden? Die is afhankelijk van de laadsnelheid. De oplaadtijd van de standaard 3,7 kW-lader is nog niet bekend. Met de optionele 7,4 kW-lader is het mogelijk om de batterij in minder dan twee uur volledig op te laden. LEES OOK:  Bijtelling-stress: deze elektrische auto’s zijn nog dit jaar leverbaar met 4% bijtelling Hybrid en Sport Naast Electric heeft de Grandland X Hybrid nog twee rijmodi: Hybrid en Sport. In Hybrid kiest de Opel voor de efficiëntste aandrijfvorm, terwijl in standje Sport alles op performance is gericht. In die Sport-stand accelereert de Grandland X Hybrid in 8,9 seconden naar 100 km/u en haalt hij een topsnelheid van 225 km/u. Het bericht Opel Grandland X Hybrid heeft voorwielaandrijving verscheen eerst op ZERauto.nl .

16 december 2019

Bijtelling: 4 procent VS 8 procent, hoeveel ga je meer betalen?

Bijtelling 2019 Eerst nog even de bijtellingspercentages van 2019 en die van 2020 op een rij. Voor waterstofauto’s geldt in 2019 een percentage van 4 procent bijtelling, ongeacht de cataloguswaarde. Voor batterij-elektrische auto’s (BEV) reken je in 2019 alleen over de eerste 50.000 euro van de cataloguswaarde met 4 procent bijtelling. Kost je BEV bijvoorbeeld 60.000 euro, dan is er sprake van mixbijtelling: 1 tot 50.000 met 4 procent en 50.001 tot 60.000 euro met 22 procent. LEES OOK: Bijtelling 2020-2025 Bijtelling percentages 2019 Waterstof : 4% bijtelling CO2 0 gram : 4% bijtelling (tot 50.000 euro) CO2 meer dan 0 gram : 22% bijtelling “4 procent bijtelling of 8 procent bijtelling, hoe erg ga je dat voelen in je portemonnee?” Bijtelling 2020 In 2020 stijgt het bijtellingspercentage van emissievrije auto’s naar 8 procent. Voor waterstofauto’s is de cataloguswaarde niet van belang. Voor batterij-elektrische auto’s (BEV) reken je in 2020 alleen over de eerste 45.000 euro van de cataloguswaarde met 8 procent bijtelling. Kost je BEV bijvoorbeeld 75.000 euro, dan is er sprake van mixbijtelling: 1 tot 45.000 met 8 procent en 45.001 tot 75.000 euro met 22 procent. LEES OOK:  CEO Mazda over accupakketten: “Als mensen zich dit nu eens realiseren” Bijtelling percentages 2020 Waterstof : 8% bijtelling CO2 0 gram : 8% bijtelling (tot 45.000 euro) CO2 meer dan 0 gram : 22% bijtelling Hoeveel ga je dan meer betalen? Een bijtellingspercentage staat voor vijf jaar vast vanaf de dag dat de auto op kenteken is gezet. Komt je BEV dus vóór 1 januari 2020 op kenteken, dan profiteer je van 4 procent. Bij registratie vanaf 1 januari 2020 of later is dat 8 procent voor de komende vijf jaar. Praten we hier over een groot prijsverschil? Hoogte bijtelling voor iedereen anders Allereerst is het belangrijk om te weten dat iedereen een ander bedrag voor bijtelling betaalt. De hoogte van de bijtelling is namelijk afhankelijk van de waarde van je auto en van je inkomen en de belastingschaal. We gaan in onderstaande rekenvoorbeelden even uit van 37,35 procent loonbelasting. Rekenvoorbeeld Tesla Model 3 Als rekenvoorbeeld pakken we eerst even de Tesla Model 3 , de bestverkochte BEV van Nederland. Nog nooit registreerde Tesla in Nederland zoveel auto’s als in 2019, omdat veel mensen willen profiteren van 4 procent bijtelling. Maar wat als je een Tesla Model 3 nu pas na 31 december 2019 op kenteken krijgt en je 8 procent moet bijtellen? Ga je dat heel erg voelen in de portemonnee? Rekenvoorbeeld Tesla Model 3 Standard Range Plus – 4 procent bijtelling Fiscale prijs : 48.980 euro Loonbelasting : 37,35 procent Bijtellingstarief : 4 procent Rekensom : 48.980 x 0,04 = 1.959,20 euro 1.959,20 x 0,3735 = 731,76 euro Bijtelling per maand : 60,98 euro netto maandelijkse bijtelling Rekenvoorbeeld Tesla Model 3 – 8 procent bijtelling Fiscale prijs: 48.980 euro Loonbelasting : 37,35 procent Bijtellingstarief : 8 procent en 22 procent Rekensom : 45.000 x 0,08 = 3.600 euro 3.980 x 0,22 = 875,60 euro 4.475,60 x 0,3735 = 1671,63 euro Bijtelling per maand : 139,30 euro netto maandelijkse bijtelling MG ZS EV En hoe zit het dan met de eveneens populaire MG ZS EV ? Dit is een van de voordelige batterij-elektrische auto’s die je in 2019 kunt kopen. Blijft deze elektrische SUV ook in 2020 aantrekkelijk? Rekenvoorbeeld MG ZS EV – 4 procent bijtelling Fiscale prijs : 30.985 euro Loonbelasting : 37,35 procent Bijtellingstarief : 4 procent Rekensom : 30.985 x 0,04 = 1.239,40 euro 1.239,40 x 0,3735 = 462,92 euro Bijtelling per maand : 38,57 euro netto maandelijkse bijtelling Rekenvoorbeeld MG ZS EV – 8 procent bijtelling Fiscale prijs : 30.985 euro Loonbelasting : 37,35 procent Bijtellingstarief : 8 procent Rekensom : 30.985 x 0,08 = 2.478,80 euro 2.478,80 x 0,3735 = 925,83 euro Bijtelling per maand : 77,15 euro netto maandelijkse bijtelling Het bericht Bijtelling: 4 procent VS 8 procent, hoeveel ga je meer betalen? verscheen eerst op ZERauto.nl .

16 december 2019

Eén op de tien auto’s elektrisch in 2020

Autoverkoop neemt af De verwachting is dat er volgend jaar 425.000 nieuwe auto’s verkocht zullen worden. Dat zou betekenen dat de verkoop iets afneemt ten opzichte van de verwachting van dit jaar, die ligt namelijk op 430.000 auto’s. De totale verkoop van auto’s lijkt dus wat af te nemen, maar de vraag naar elektrische auto’s blijft wel groeien. Voor het jaar 2019 werd verwacht dat er 28.000 elektrische auto’s verkocht zouden worden. In november zijn er al 39.000 nieuwe elektrische auto’s verkocht. Behoorlijk wat meer dus dan verwacht. De vraag is of deze trend zich volgend jaar blijft voortzetten. De stijging heeft te maken met de gunstige bijtelling voor elektrische auto’s. Met ingang van 1 januari 2020 verandert die van vier naar acht procent. Echter blijft de elektrische auto met acht procent nog steeds relatief aantrekkelijk voor zakelijke rijders. Tesla het populairst Inmiddels zijn er al heel wat automerken die elektrische auto’s op de markt hebben. Ook volgend jaar staan er weer veel modellen te wachten om de showrooms te betreden. De Tesla Model 3 lijkt in 2019 de populairste elektrische auto te zijn. In de maand november was de  Tesla Model 3  zelfs het meest geregistreerde model. Na de Tesla Model 3 volgt zijn oudere broer Tesla Model S als populairste auto. Verder komen we in de top vijf de Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf en de BMW i3 tegen. Elektrische auto haalt de dieselauto in In 2020 zal de elektrische auto nog niet de benzineauto hebben ingehaald, voor wat betreft verkoopcijfers. Maar wellicht wel dieselauto’s. De verkoop van dieselauto’s daalt namelijk. De dieselauto wordt vooral gekocht voor de rijder die veel kilometers maakt. Diesel is namelijk goedkoper dan benzine. De elektrische auto werd nog niet gezien als een auto waar je makkelijk veel kilometers mee aflegt. Echter blijft de techniek zich verbeteren en er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt die gemakkelijk 400 kilometer afleggen op een volle accu. Daardoor wordt de elektrische auto met z’n lage bijtelling steeds aantrekkelijker voor de zakelijke rijder. Een elektrische auto is wel duurder in aanschaf, maar de kilometerprijs ligt veel lager. Daar staat tegenover dat de autoverzekering van een elektrische auto wel weer duurder is. De premie voor de autoverzekering ligt hoger, omdat een elektrische auto duurdere onderdelen heeft en een hogere aanschafwaarde. Het bericht Eén op de tien auto’s elektrisch in 2020 verscheen eerst op ZERauto.nl .

13 december 2019

Bijtelling-stress: deze elektrische auto’s zijn direct leverbaar met 4% bijtelling

Elektrische auto’s populair Elektrisch rijden is niet meer te stoppen, dat is nu wel duidelijk. Het is enorm populair, want het is lokaal schoon, comfortabel en modieus. Er zijn in 2019 al ruim 20.000 Tesla ’s Model 3 op kenteken gezet en er komt nog een gigantische bootlading aan dit jaar. Maar de gunstige bijtellingsregeling is waarschijnlijk de voornaamste reden voor het succes van de elektrische auto dit jaar. Ook andere merken leggen daarom hun boot vol elektrische auto’s nog voor het eind van het jaar aan Nederlandse wal aan. Zo komen er bijvoorbeeld 3.000 elektrische MG ’s onze kant op, waarvan er naar schatting nog dik 1.700 op kenteken gaan in 2019. 4% bijtelling Vanaf 1 januari 2020 gaat de bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak dus fors omhoog, naar 8%. Daarvoor moet je dus je elektrische auto op kenteken hebben gezet. Maar dat is voor velen een probleem. Er zijn namelijk op dit moment weinig elektrische auto’s leverbaar. Sommige modellen van merken zijn simpelweg uitverkocht of introduceren pas volgend jaar een elektrisch model. Wil je toch dit jaar nog een elektrische auto, zodat je vijf jaar lang maar 4% bijtelling hoeft te betalen? Je hebt keuze uit deze modellen: Renault ZOE Bij Renault loopt de productie van de ZOE op volle toeren. “We kunnen gewoon leveren, nu bestellen is rijden in december”, aldus Janet Richter, Directeur Communicatie Renault Nederland in gesprek met AutoRAI.nl/ZERauto.nl In 2013 komt Renault met de eerste ZOE op de markt. Deze elektrische hatchback haalt zo’n 150 kilometer op een enkele acculading, indrukwekkend voor die tijd. Ook bij de Fransen zie je dat ervaring en een groter accupakket zijn vruchten afwerpt. De nieuwe ZOE haalt bijvoorbeeld al 395 kilometer (WLTP) op een enkele acculading. Nissan LEAF De Nissan LEAF is een bekend gezicht in Nederland en is ook nog tot diep in december leverbaar. “Zowel de LEAF 40 kWh als de LEAF e+ 62 kWh is nog leverbaar in december”, laat Judith Stolwijk, Communications Manager Nissan Nederland, aan ons weten. Elektrisch rijden is niets nieuws voor Nissan. In 2010 brengen de Japanners al de volledig elektrische LEAF op de Nederlandse markt. De nieuwe Nissan LEAF e+ haalt 385 kilometer op een enkele acculading volgens de WLTP-test. Tesla Model 3 Tesla heeft een groot voordeel. De Amerikanen hebben de productie van de Model 3 al een tijdje op volle toeren draaien. Er rollen iedere week 7.000 Model 3’s van de band in de Tesla Fremont fabriek in Californië. Ze kunnen de vraag dus goed aan. Naast de Model 3 zijn ook de duurdere Model S en Model X nog direct leverbaar, al lijkt de Model 3 nu de voorkeur te hebben van leaserijdend Nederland. MG ZS EV Het herboren automerk MG komt op het juiste moment terug op de markt. In een exclusief interview met AutoRAI.nl/ZERauto.nl  laat Frank Meijer, Head of Sales & Marketing bij MG Motor Europe weten: “Er zijn ruim 3.000 auto’s onderweg naar Nederland.” Opel Ampera-e Bij Opel ben je ook op het juiste adres. De Ampera-e is per direct uit voorraad leverbaar. Volgens de WLTP-testnorm kan de Ampera-e 423 kilometer afleggen. Voor de zakelijke rijder die lange afstanden moet overbruggen dus een prima optie. Audi e-tron De Audi e-tron 50 was binnen twee maanden uitverkocht in Nederland. Gelukkig heeft Audi begin december laten weten voor het eind van het jaar meer e-tron’s richting Nederland te sturen. De elektrische Audi e-tron 50 heeft een 71 kWh accu en een bereik van 300 kilometer (WLTP). Jaguar I-PACE De I-PACE beleefde eind 2018 zijn introductie in Nederland. In hoog tempo werden ze op kenteken gezet. De I-PACE is ook dit jaar weer leverbaar in de decembermaand. De Jaguar beschikt over een 90 kWh batterij en is via een 100 kW DC-laadpunt in 40 minuten op te laden. Snel is hij ook: in slechts 4,8 seconden schiet je naar de 100 km/u. Volkswagen e-Golf Volkswagen is met een groot elektrisch offensief bezig en komt volgend jaar met de ID.3. De e-Golf is echter nu al leverbaar. De e-Golf heeft een actieradius van 230 kilometer (WLTP) en is standaard uitgerust met een verwarmbare voorruit, spraakbediening en 16-inch lichtmetalen velgen. BMW i3 Bij BMW is de i3 Executive Edition direct uit voorraad leverbaar. Deze luxe uitvoering heeft breedbeeld navigatie, achteruitrijcamera, stoelverwarming en 20-inch lichtmetalen wielen. De actieradius van deze trendy elektrische auto is 260 kilometer (WLTP). Smart EQ Fortwo, EQ Fortwo Cabrio en EQ Forfour “De Smart EQ Fortwo, EQ Fortwo Cabrio en EQ Forfour zijn alleen nog uit voorraad leverbaar”, aldus Lydia Altena, PR Manager Mercedes-Benz Cars in gesprek met AutoRAI.nl/ZERauto.nl. Let wel: dit zijn uitlopende modellen dus de voorraad is beperkt. De vernieuwde elektrische Smart-modellen staan vanaf begin 2020 in de showroom. Lees ook:  Bijtelling 2020-2025: Dit ga je betalen   Het bericht Bijtelling-stress: deze elektrische auto’s zijn direct leverbaar met 4% bijtelling verscheen eerst op ZERauto.nl .

13 december 2019

CEO Mazda over accupakketten: “Als mensen zich dit nu eens realiseren”

‘Once in a century transformation’ “De auto-industrie ondergaat met de opkomst van de batterij-elektrische auto een ‘once in a century transformation’, maar je moet het wel nuchter bekijken”, stelt Hirose. “De benzine- en dieselmotor is nog lang niet afgeschreven. Bovendien rijdt 40 procent wereldwijd nog in auto’s met een verbrandingsmotor of een hybride aandrijflijn (benzine + elektro) in 2050.” “Tijdens de productie van een batterij komt er veel CO2 vrij.” BEV’s zijn geen CO2-vrije voertuigen Hij vervolgt: “Door de opkomst van de BEV is er voorlopig geen mogelijkheid om op een andere aandrijfvorm in te zetten. Maar weet wel: BEV’s zijn geen CO2-vrije voertuigen. Hoe groter het accupakket, hoe groter de CO2-voetafdruk. Tijdens de productie van een batterij komt er veel CO2 vrij.” De cijfers Hirose-san noemt ook cijfers: “Voor een accupakket met een actieradius van 500 kilometer komt er evenveel CO2 vrij als een dieselauto over een gereden afstand van 80.000 kilometer produceert. Met een batterij van 35,5 kWh is dat 32.000 kilometer. Daardoor ligt het CO2-omslagpunt van de MX-30 met 35,5 kWh accu en ongeveer 200 kilometer range veel lager. Als de CO2-uitstoot tijdens productie van batterijen afneemt, dan kunnen we capaciteit van batterijen vergroten. Op dit moment zien wij 35,5 kWh als de ideale accucapaciteit. Een groot voordeel is dat het accupakket in Japan wordt gemaakt bij Panasonic. Daardoor hebben we korte lijntjes met onze fabriek en dat scheelt weer CO2.” LEES OOK ONS INTERVIEW MET MAZDA EUROPE CEO 47 kilometer Volgens de topman legt de gemiddelde bestuurder van een batterij-elektrische auto per dag niet meer dan 47 kilometer af. Dan volstaat volgens Mazda een range van dik 200 kilometer. “Op dit moment zien wij 35,5 kWh als de ideale accucapaciteit.” Platform met Toyota De Mazda MX-30 is de eerste batterij-elektrische auto van Mazda. “Deze auto hebben we zelf ontwikkeld op basis van het aangepast platform van de CX-30. Deze auto heeft dus niets te maken met de joint-venture die we hebben met Toyota waarbij we samen een EV-platform ontwikkelen. Voor de invulling van dit platform kiezen elk een eigen weg. We ontwikkelen een platform samen, maar de invulling van het accupakket bepalen we helemaal zelf.” B-segment BEV En heeft Mazda een kleinere BEV nodig in het B-segment? “Om rond 2025 te voldoen aan de CO2-eisen moet het volume van BEV’s groeien in de line-up van Mazda. We zijn genoodzaakt om een auto in die categorie uit te brengen, maar op dit moment zijn er nog geen plannen voor. Maar dat we met meer BEV’s moeten komen, staat vast.” Well-to-wheel-principe Mazda kijkt dus vooral naar het complete plaatje. Het zogeheten well-to-wheel-principe: de ecologische voetafdruk van een auto als de productiekosten van de auto én de gebruikte energie worden meegerekend. Mazda poogt in zijn handelen een zo laag mogelijke CO2-impact te realiseren. Volgens Hirose kunnen we veel leren van Noorwegen, op dit moment wereldleider in BEV’s. “Het land laat zien hoe we het met betrekking tot energie-opwekking moeten aanpakken”, zegt hij. Het bericht CEO Mazda over accupakketten: “Als mensen zich dit nu eens realiseren” verscheen eerst op ZERauto.nl .

13 december 2019