Nieuws

Het laatste elektrisch nieuws vanuit ZER-auto

Volkswagen start productie van nog te onthullen ID.4

De CEO aan het woord Ralf Brandstätter, CEO van het merk Volkswagen: “Met de ID.4 voegt Volkswagen een volledig elektrisch model toe aan het programma van compacte SUV’s, ‘s werelds grootste groeisegment. Na de ID.3 is dit het tweede model dat gebaseerd is op het modulaire platform voor elektrische auto’s (MEB). De komende jaren wordt de auto gebouwd en verkocht in Europa, China en later ook de Verenigde Staten. Zo zetten we het MEB-platform wereldwijd in en leggen we de economische basis voor het succes van onze ID. Family.” Volkswagen ID.4: de eerste informatie De Volkswagen ID.4 kan meer dan 500 kilometer afleggen volgens de WLTP-cyclus. De SUV wordt in eerste instantie op de markt gebracht met achterwielaandrijving, terwijl later elektrische vierwielaandrijving wordt toegevoegd. De hoogvoltage accu is in de sandwichconstructie onder de auto geplaatst om een laag zwaartepunt te creëren voor maximale rijdynamiek, met een zeer harmonieuze asbelasting. Zoals alle modellen die gebaseerd zijn op de nieuwe Modular Electrification Toolkit (MEB) biedt de ID.4 zeer veel binnenruimte dankzij de compacte elektrische aandrijvingstechnologie. Investeringen Met de nieuwe ID. Family onderstreept Volkswagen zijn ambitie om wereldwijd marktleider te worden op het gebied van e-mobiliteit. Om dat te realiseren, investeert de Volkswagen Groep in de periode tot 2024 zo’n 33 miljard euro, waarvan 11 miljard euro voor het merk Volkswagen is bestemd, dat verwacht in 2025 zo’n 1,5 miljoen elektroauto’s te produceren. Zwickau De fabriek in Zwickau speelt een sleutelrol in de systematische omschakeling naar e-mobiliteit. Voor het eerst wordt een grote autofabriek volledig omgebouwd naar e-mobiliteit, waarmee zo’n 1,2 miljard euro aan investeringen gemoeid is. Alle werkzaamheden worden naar verwachting dit jaar afgerond. In 2021 – het eerste volledige productiejaar als EV-fabriek – zullen zo’n 300.000 elektrische auto’s op MEB-basis de fabriek in Zwickau verlaten. Daarmee gaat deze fabriek dus de grootste en meest efficiënte EV-fabriek van Europa worden en een pioniersrol vervullen in de transformatie van het wereldwijde productienetwerk van Volkswagen. De voorbereidingen voor de wereldwijde fabricage van de elektrische SUV zijn eveneens in volle gang. De pre-productie van de ID.4 is al gestart in de Anting-fabriek in China, terwijl de ID.4-productie in de Amerikaanse fabriek te Chattanooga in 2022 zal starten. Prototypefoto’s ID.4 – productieversie volgt in september 2020 Het bericht Volkswagen start productie van nog te onthullen ID.4 verscheen eerst op ZERauto.nl .

21 augustus 2020

Lucid Air maakt indruk met mega actieradius

832 kilometer Bij een onafhankelijke test door het gespecialiseerde bedrijf FEV North America werd namelijk een actieradius van 517 mijl gemeten, ofwel 832 kilometer. Daarmee is de Lucid Air de onbetwiste actieradiuskampioen van dit moment. Naar eigen zeggen werden daarbij de richtlijnen van de Amerikaanse EPA gehanteerd, zeg maar de tegenhanger van de WLTP-test voor energieverbruik en actieradius. Zo’n enorme actieradius komt natuurlijk niet uit het niets. De zeer ruime, luxe uitgevoerde Lucid Air met een vergelijkbaar formaat als een Mercedes-Benz S-klasse, krijgt een gigantische 900 volt-batterij met capaciteit van 100 of 130 kWh. Lucid Motors werkt hiervoor samen met Atieva, het bedrijf dat batterijen levert voor de Formula E raceauto’s. Sensationele prestaties Behalve de indrukwekkende actieradius belooft de Lucid Air ook sensationele prestaties, met een actieradius van 0-100 km/u in ongeveer 2,5 seconden en een topsnelheid van 320 km/u. Om dit mogelijk te maken, leveren de elektromotoren een gecombineerd vermogen van naar verluidt 1.000 pk. Om de prestaties van de aandrijftechniek te demonstreren, bereikte de Lucid Air tijdens een testsessie in 2017 een topsnelheid van maar liefst 378 km/u ( bekijk hier de video ). Kortom, dat belooft dus wat. Op 9 september 2020 wordt de definitieve productieversie van de Lucid Air gepresenteerd. Dan worden alle details vrijgegeven. Hopelijk krijgen we dan ook meer te weten over de Europese plannen van Lucid Motors. Het bericht Lucid Air maakt indruk met mega actieradius verscheen eerst op ZERauto.nl .

14 augustus 2020

Tesla-bestuurder overleeft bizar ongeluk

Tesla Model S crash Schokkende beelden uit Florida. In een video die op Reddit verscheen, is een compleet verwoeste Tesla Model S te zien. Het lijkt haast alsof er een meteoriet op geland is, want de auto is bijna volledig uit elkaar getrokken. Nooit leuk om te zien, want je weet haast zeker dat de inzittende dit niet hebben overleeft. Gelukkig loopt dit verhaal goed af… Autopilot Wat is er precies gebeurd? De bestuurder van deze Model S zat rustig in Autopilot-modus op de snelweg, tot een vrachtwagen naast hem ineens besloot zijn plekje te willen innemen. Zowel het Autopilot-systeem als de bestuurder greep in, maar net niet op tijd om de vrachtwagen te ontwijken. De vrachtwagenchauffeur moet de Tesla over het hoofd hebben gezien en reed praktisch over de Tesla heen. Het resultaat is dramatisch, van de Tesla is alleen nog de achterkant herkenbaar. Nu het goede nieuws: de bestuurder en zijn dochter kunnen het navertellen. Heel makkelijk zelf, want ze hebben bijna nergens last van. De bestuurder heeft een gebroken arm, en de dochter die achterin lag te slapen heeft slechts een paar hechtingen in haar knie als resultaat. Hoe langer we naar de foto’s en video kijken, hoe minder we daar van snappen. Maar het is gelukkig echt waar. Vader en dochter mochten al snel het ziekenhuis verlaten en Tesla had ondertussen vervangend vervoer geregeld. Op de parkeerplaats van het ziekenhuis stond een Model Y te wachten. Meer beelden van het wrak: A Bumper from 18wheeler went through the windshield and he walked away with a broken arm. Believe it or not I’ve disassembled a Tesla that was worse than this and the person also walked away. Much respect. #tesla pic.twitter.com/eJFGOwinO0 — Rich Rebuilds (@RebuildsRich) August 10, 2020 LEES OOK: Porsche teruggevonden in Spanje dankzij Tesla Het bericht Tesla-bestuurder overleeft bizar ongeluk verscheen eerst op ZERauto.nl .

11 augustus 2020

Hyundai komt met elektrische luxeauto’s onder nieuwe merknaam

We zien het de laatste jaren vaker: automerken die een nieuwe modellijn uitbrengen onder een nieuwe merknaam, om zo extra onderscheid te creëren. Denk aan DS, dat ooit begon als Citroën-model en later als zelfstandig merk in de markt werd gezet. Hetzelfde gebeurde met Cupra, dat werd losgeweekt van SEAT. Volvo lanceerde Polestar als apart merk voor geëlektrificeerde modellen. Hyundai doet nu hetzelfde met IONIQ. De naam van een bestaand Hyundai-model wordt een apart merk, net als wat Hyundai in 2015 deed met Genesis. IONIQ 5, IONIQ 6 en IONIQ 7 IONIQ wordt een submerk met eigen modellen onder de eigen merknaam. De komende drie jaar worden drie nieuwe modellen gepresenteerd, waarvan de IONIQ 5 de eerste zal zijn. Dit is een middelgrote crossover op basis van de Hyundai 45 Concept EV . In 2022 volgt de IONIQ 6. Dit wordt een sportsedan op basis van de Hyundai Concept EV Prophecy . De IONIQ 7 wordt een ruime SUV die in 2023 zijn opwachting maakt. Op de afbeelding zien we overigens wel een Hyundai-logo op de motorkap. Of dat ook zo blijft bij de IONIQ-modellen, is nog niet zeker. Mogelijk krijgt IONIQ ook een eigen merklogo. E-GMP-platform De nieuwe IONIQ-modellen worden hoger gepositioneerd dan de huidige elektrische auto’s van Hyundai, zoals de Kona Electric en Ioniq Electric. De nieuwe modellen worden gebouwd op het Electric Global Modular Platform (E-GMP) en gaan een stap verder op het gebied van luxe en technologie. Ze krijgen een actieradius van ten minste 450 km, terwijl de batterij in slechts 20 minuten kan worden opgeladen. Daarmee zullen de IONIQ 5, 6 en 7 tot de snelst op te laden elektrische voertuigen op de markt behoren. Het E-GMP-platform biedt ook mogelijkheid om het interieur in te richten als een ‘smart living room’, met uitgebreid verstelbare stoelen en draadloze connectiviteit waarvan de gebruikersinterfaces zodanig eenvoudig, intuïtief en ergonomisch zijn ontworpen, dat inzittenden zich geheel op hun gemak voelen. LEES OOK: Autotest – vernieuwde Hyundai IONIQ Electric ‘Strategy 2025’ Hyundai kondigde onlangs aan dat het streeft naar 1 miljoen verkochte elektrische auto’s in 2025 en een marktaandeel van 10% om marktleider te worden op het gebied van elektrisch aangedreven voertuigen. Volgens het plan ‘Strategy 2025’ wil Hyundai tegen 2025 ook zijn uitgegroeid tot derde grootste fabrikant van milieuvriendelijke auto’s, met een jaarverkoop van 560.000 elektrische auto’s (BEV’s) bovenop de waterstofauto’s van Hyundai (FCEV’s) . Londen Eye Ter gelegenheid van de lancering van IONIQ veranderde de Londen Eye op 31 juli jl. in een gigantische letter ‘Q’ met behulp van verlichting. Dit gebeurde aan de vooravond van de officiële heropening van de wereldberoemde attractie. Bekijk hieronder hoe de lancering van IONIQ bij de London Eye gevierd werd. Het bericht Hyundai komt met elektrische luxeauto’s onder nieuwe merknaam verscheen eerst op ZERauto.nl .

10 augustus 2020

Binnenkort minder parkeergeld voor elektrische auto’s in Amsterdam?

De Amsterdamse VVD pleitte eerder al voor een verlaging van de parkeerkosten voor elektrische auto’s. Naar aanleiding van het wetsvoorstel dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van I&W in juli indiende, om de parkeertarieven voor elektrische auto’s per gemeente te kunnen verlagen, vraagt de VVD-fractie hier opnieuw aandacht voor. De fractie wil dat de gemeente snel actie onderneemt en een korting van 50% op parkeertarieven en parkeervergunningen invoert. Raadslid Anne Marttin stelt dat de VVD liever kiest voor een extra stimulans voor elektrische auto’s dan het straffen van benzine- en dieselrijders. Het is nu aan het stadsbestuur om op dit Amsterdamse voorstel te reageren. 7,50 per uur Het coalitieakkoord dat het huidige Amsterdamse stadsbestuur in mei 2018 presenteerde, staat vol met maatregelen om auto’s zoveel mogelijk uit het centrum te weren. Een van die maatregelen was de stijging van de parkeertarieven in de binnenstad naar 7,50 euro per uur, waarmee de parkeerkosten voor het eerst de grens van 5 euro per uur doorbraken. ‘Eenvoudig in te voeren’ Als het landelijke wetsvoorstel wordt aangenomen, is de kans groot dat ook in andere steden lagere parkeerkosten voor elektrische auto’s worden doorgevoerd. “Lagere parkeertarieven zijn een belangrijk instrument om de transitie naar emissievrije voertuigen een extra impuls te geven”, schreef Van Veldhoven eerder aan de Kamer. “Bovendien is het vrij eenvoudig om onderscheid te maken in de parkeertarieven, doordat de kentekenregistratie is gebaseerd op een systeem van emissieklassen voor motorvoertuigen.” LEES OOK:  Tolheffing voor centrum Amsterdam, mag dat? Het bericht Binnenkort minder parkeergeld voor elektrische auto’s in Amsterdam? verscheen eerst op ZERauto.nl .

07 augustus 2020

Verkoop gebruikte elektrische auto’s sterk in de lift

Sterke groei In de eerste helft van 2018 verkochten autobedrijven 1.358 volledig elektrische occasions, vorig jaar waren dat er al 3.749 en in de eerste helft van 2020 is dat doorgegroeid naar 7.303 auto’s. Dat zijn er dus 95 procent meer dan vorig jaar, bijna een verdubbeling. Ook plug-in hybrides in trek De verkopen van gebruikte plug-in hybrides groeien ook nog steeds. In de eerste helft van 2020 verkochten autobedrijven 10.391 van dergelijke occasions, 50 procent meer dan in 2019. Daarmee verkochten zij meer gebruikte plug-in hybrides dan LPG-auto’s, en ook de volledig elektrische auto’s hebben dit jaar de LPG-occasions ingehaald. Daarmee staat elektriciteit na benzine en diesel nu op de derde plaats. Kleinere EV’s populair bij particulieren De volledig elektrische auto die het meest als occasion wordt gekocht door particulieren is in 2020 de Renault Zoe. De Tesla Model S werd vorig jaar nog het meest verkocht, dit is nu één van de weinige modellen waarvan verkopen juist terugliepen. Particulieren kopen vooral kleinere EV’s. En dat is logisch: het aanbod van kleine, meer betaalbare EV’s is fors toegenomen. EV-subsidieregeling particulieren Sinds 1 juli 2020 biedt de overheid particulieren een aankoopsubsidie van 2.000 euro op een gebruikte elektrische auto. Die geldt alleen voor volledig elektrische auto’s, met een actieradius van minimaal 120 kilometer en een catalogusprijs van maximaal 45.000 euro. Van de elektrische auto’s die nu in ons land rondrijden, voldoet ongeveer een derde aan deze eisen, in totaal 42.855 auto’s. Een groot deel hiervan is echter nog geen 1,5 jaar oud en zal voorlopig niet op de occasionmarkt worden aangeboden. Actieradius in praktijk gemiddeld 330 km Voor veel gebruikers is de actieradius van een elektrische auto van groot belang. Auto’s die niet aan de subsidie-eis van minimaal 120 km voldoen, zijn er dan ook nauwelijks in ons land. Van de volledig elektrische auto’s in het huidige wagenpark heeft 55 procent een actieradius van meer dan 400 km en 27 procent komt volgens fabrieksopgave zelfs verder dan 500 km. In de praktijk blijkt dat vaak wat lager te liggen en haalt maar een kwart van de elektrische vloot auto’s 400 km. Bij 65 procent ligt de bruikbare actieradius boven de 300 km. Dat lijkt voor de meeste mensen voldoende voor dagelijks gebruik. 98 procent van de elektrische auto’s in ons land is geschikt voor snelladen. Daarmee is de auto in gemiddeld 33 minuten geheel opgeladen. Cijfers januari – juni 2020 (tussen haakjes januari – juni 2019) 1 – Renault ZOE – 393 (263) – +49 procent 2 – Tesla Model S -375 (382) – -2 procent 3 – BMW i3 – 331 (179) – +85 procent 4 – Nissan LEAF – 282 (223) – +26 procent 5 – Opel Ampera-e – 266 (5) – +5220 procent 6 – Volkswagen e-Golf – 155 (50) – +210 procent 7 – Tesla Model 3 – 151 (18) – +739 procent 8 – Hyundai IONIQ – 105 (42) – +150 procent 9 – Fiat 500 – 103 (126) – -18 procent 10 – MG ZS EV – 97 (0) Het bericht Verkoop gebruikte elektrische auto’s sterk in de lift verscheen eerst op ZERauto.nl .

06 augustus 2020

Tesla Cybertruck komt toch naar Europa

Tesla Cybertruck Het is bijna zes meter lang, twee meter hoog en twee meter breed. Rara, wat is het? Precies, de Tesla Cybertruck. De gigantische elektrische pick-up truck is in vele opzichten opvallend. Het hoekige uiterlijk valt niet bij iedereen in de smaak, en de afmetingen maken de auto onmogelijk in Europa. De hoogte en lengte is mee te leven, maar hij is te breed voor ons. Helaas pindakaas voor Europeanen, aldus Tesla. Maar daar komt de grote baas Elon Musk nu op terug. Automotive News Musk geeft namelijk in een interview met Automotive News meer informatie vrij over het Cybertruck-project. Zo laat hij weten dat het hele project eigenlijk een grote gok is. De topman weet dat de bijzonder gevormde truck niet bij iedereen in de smaak valt, en wellicht een gigantische flop kan worden. In dat geval ligt er een back-up plan klaar: “Dan bouwen we gewoon een normale elektrische pick-up”. Maar dat lijkt niet nodig, want volgens on-officiële bronnen zijn er al dik 650.000 pre-orders binnen. De markante CEO deelt nog een sneer uit naar andere truck-fabrikanten. Volgens Musk lijken alle trucks op elkaar, en wil hij daarom met iets compleet anders komen. Dat laatste is in ieder geval gelukt. Europese Cybertruck Maar in Europa hebben we dus weinig aan zo’n gigantische truck. Voor je het weet rij je hier een historische fontein omver. Gelukkig laat Musk op Twitter weten dat Tesla toch van plan is om een kleinere variant te maken voor Europa. We moeten er nog wel even wachten, maar op den duur moet hij er komen volgens Musk. Highly likely down the road — Elon Musk (@elonmusk) August 4, 2020 De Cybertruck komt voorlopig eerst in Amerika op de markt. Eind 2021 moeten de eerste exemplaren van de band rollen in de nieuwe Tesla-fabriek in Austin, Texas. Het bericht Tesla Cybertruck komt toch naar Europa verscheen eerst op ZERauto.nl .

04 augustus 2020

Renault Twingo Electric: dit gaat ie kosten

Vier versies Renault levert de Twingo Electric met keuze uit vier uitrustingsniveaus, te weten de Life (20.590 euro), Collection (22.090 euro), Intens (23.490 euro) en Série Limitée Vibes (24.790 euro). De topversie De topversie Série Limitée Vibes heeft onder meer een achteruitrijcamera en het Renault Easy Link multimediasysteem met 7-inch touchscreen, geïntegreerde TomTom-navigatie met real-time verkeersomformatie. Je krijgt bij deze versie ook drie jaar MY Z.E. Connect en Inter@active via de MyRenault smartphone-app. Hiermee kunnen gebruikers bijvoorbeeld laadtijden inplannen, de real-time beschikbaarheid van laadpunten raadplegen en het interieur van de elektrische Twingo voorafgaande aan vertrek alvast koelen of verwarmen. Met behulp van de ‘EV Route Planner’ kunnen bestuurders een route kiezen inclusief eventuele stops bij laadstations onderweg. Goedkopere versies Voor de uitvoeringen Collection en Intens is het Renault Easy Link multimediasysteem optioneel leverbaar voor 495 euro inclusief 3 jaar kosteloos gebruik van de connectiviteitsdiensten. Er zijn meerdere optiepakketten beschikbaar om het in- en exterieur naar eigen smaak te personaliseren. Aandrijflijn De nieuwe Twingo Electric heeft een 82 pk sterke elektromotor met 160 Nm aan koppel. De WLTP-actieradius komt dankzij een 22 kWh-batterij uit op 190 kilometer, maar bij gebruik in de stad moet op papier 270 kilometer range haalbaar zijn. Een Caméléon-lader is standaard en maakt het mogelijk om de batterij bij de meeste publieke laadpunten op te laden. Bij een 22 kW AC-laadpunt is de batterij van de Twingo Electric in 1 uur tot 80 procent opgeladen. Subsidie De nieuwe Twingo Electric is vanaf begin augustus te bestellen en in het najaar 2020 bij de dealer te bezichtigen. De prijs begint zoals gezegd bij 20.590 euro. Maar de Twingo Electric komt ook in aanmerking voor de overheidssubsidie van 4.000 euro voor particulieren bij koop of private lease. In 2020 is de subsidiepot al leeg, dus dat wordt dan sowieso 2021. Het bericht Renault Twingo Electric: dit gaat ie kosten verscheen eerst op ZERauto.nl .

29 juli 2020

Heel dorp krijgt gratis Renault Zoe

Renault Zoe Er gebeuren de laatste tijd bijzondere dingen met de Renault Zoe. Onlangs schreven we dat je bij onze oosterburen een Zoe voor nop kan krijgen, dankzij een gulle subsidieregeling van de Duitse overheid. Inwoners van het Franse dorpje Appy hoeven er helemaal geen moeite voor te doen. Die krijgen van Renault allemaal een Zoe gratis thuisbezorgd. Because I’m ‘Appy Alle gezinnen in het Franse dorpje Appy krijgen drie jaar lang gratis een Renault Zoe te leen. Na deze periode zullen de inwoners de Zoe’s weer inleveren, en als tegenprestatie hun ervaringen delen met Renault. Zo wil de automaker een beter inzicht krijgen hoe consumenten gebruik maken van elektrische auto’s en de bijbehorende laadinfrastructuur. De inwoners krijgen naast de auto, ook een gratis wallbox. In het dorp komen ook nog een paar openbare laadpalen te staan, die iedereen mag gebruiken. 27 inwoners Natuurlijk heeft Renault niet gekozen voor een dorp met 20.000 inwoners. Ook niet met 1.000 inwoners. Appy telt namelijk maar 27 inwoners. Een goede PR-stunt dus, maar wel eentje met een duidelijke boodschap. Appy is namelijk niet zomaar een dorpje: het ligt geïsoleerd, midden in de Pyreneeën. Met deze PR-stunt wil Renault demonstreren dat elektrisch rijden voor iedereen mogelijk is, zelfs als je dus in een bergdorpje in the middle of nowhere woont. Met een actieradius van 395 kilometer (WLTP), moet dat inderdaad voor veel mensen geen probleem zijn met de nieuwe Zoe. Renault Zoe letterlijk gratis in Duitsland dankzij flinke subsidie Het bericht Heel dorp krijgt gratis Renault Zoe verscheen eerst op ZERauto.nl .

27 juli 2020

Autotest – Rijden met Opel Corsa-e (2020) in Nederland

Orange Fizz Een meer Nederlandse kleur kun je haast niet verzinnen. Knaloranje is ie, ‘onze’ testauto. En weet je wat? Die kleur – door Opel Orange Fizz metallic gedoopt – krijg je standaard op de Corsa. Wat dat betreft past ie dus lekker in ons mooie land. Want mooi is Nederland zeker, zo ontdekken – door omstandigheden, zo zal je begrijpen – steeds meer mensen. Vrolijke verschijning Buiten de grenzen van Nederland op reis gaan, lijkt nog niet heel verstandig. Daarom gaan duizenden Nederlanders op vakantie in eigen land. Wij reden een paar dagen per Corsa-e door Holland. Hoe is dat bevallen? Nou, eigenlijk wel goed. Sowieso is de nieuwe Corsa best een vrolijke verschijning. Helemaal in deze oranje tint. Mensen kijken geregeld even om als je voorbijrijdt. Connectie De connectie met de eveneens uitgesproken gestileerde Peugeot 208 – waarmee de Corsa zijn technische basis deelt – is duidelijk te zien. Niet alleen aan de carrosserievorm, maar ook aan kleine dingen als de transmissiehendel van de automaat en autosleutel. De Corsa heeft natuurlijk een eigen design, maar de basislijnen en techniek komen overeen met de Peugeot. Kleine ‘e’-tjes De cosmetische verschillen met een normale Corsa zijn klein. We bespeuren kleine ‘e’-tjes aan beide kanten op de B-stijl, op de achterklep staat de aanduiding Corsa-e, de elektrische Corsa staat op speciale aero-wielen ter verlaging van de luchtweerstand en natuurlijk ontbreekt er een uitlaat. Het tankklepje is omgedoopt tot laadklepje. Zwaar? Vrolijke vormgeving dus, maar worden we ook vrolijk van de rijkwaliteiten? Zeker, maar wel een paar kanttekeningen. Je bent natuurlijk onderweg met en zwaar accupakket. Het totaalgewicht van de 50 kWh-batterij komt uit 345 kilogram. Dat voel je natuurlijk als je een bocht in stuurt. Een Corsa met benzinemotor voelt lichtvoetiger. Je bent voelbaar onderweg met ‘meer auto’. Dit moet je weten Toch blijft de Corsa-e wel comfortabel. Dat komt omdat Opel de wielophanging heeft aangepast om het extra gewicht van de batterij de kunnen dragen. Opel heeft dit accupakket zo laag mogelijk in de bodemsectie van de auto geplaatst. Dat komt de wegligging weer ten goede. Ruimte-aanbod Een paar praktische zaken die we graag even willen benoemen. De zittingen van de voor- en achterstoelen mogen wat langer en groter. Die zijn nu vrij kort en klein. Het ruimte-aanbod achterin en in de bagageruimte kan beter, er zijn ruimere auto’s in dit segment. Toch is er genoeg ruimte voor de boodschappen of een paar bierkratten. Losse laadkabel Ben je als bestuurder wat langer en zit je dus verder naar achteren, dan snoep je automatisch veel beenruimte weg op de achterbank. Er is ook geen aparte opbergruimte voor je laadkabel, die ligt dus los achterin. Er ontstaat geen vlakke laadvloer als je de rugleuning van de achterbank neerklapt. Tot slot: de besturing is vrij licht. Iets meer gevoel is wenselijk. Actieradius Je moet op papier 337 kilometer kunnen halen op een lading stroom. In de praktijk haal je die waarde natuurlijk niet. Is 300 kilometer dan wel haalbaar? Met moeite. Houd eerder rekening met 200 tot 250 kilometer range. Wie de Corsa-e in de stad rijdt, zal door energieterugwinning en one-pedal-driving veel range kunnen terugwinnen. Op de snelweg is de koek met ongeveer 220 kilometer range wel op. Nog steeds best nette cijfers. 50 kilometer per dag De nauwkeurigheid van de actieradiusmeter kan wat beter. Nu kan de boel soms aardig verspringen waardoor het niet helemaal duidelijk is hoeveel range je hebt. Gemiddeld legt een Nederlander ongeveer 50 kilometer af per dag, dus met een 50 kWh batterij moet je toe kunnen. Rijden in een elektrische auto vraagt natuurlijk om een andere manier van denken. Je moet laden wanneer dat kan en niet wanneer het moet. Handhaaf je dit, dan moet je nooit in de laadproblemen komen. Oplaadtijd Hoelang dat opladen duurt? Dat is afhankelijk van je laadkracht. Met een 11 kW-lader (AC, wallbox) duurt het volledig opladen van de batterij ongeveer 5 uur en 15 minuten. Met 100 kW-laadkracht win je na 12 minuten laden weer 100 kilometer range. Je hebt in dit geval na ongeveer 30 minuten laden weer 80 procent van je accucapaciteit ‘gevuld’. Best snel dus. Eco, Normaal of Sport ‘Snel’ is ook van toepassing op de prestaties van de Corsa-e. Je moet hem dan wel in de Sport-stand zetten. Want alleen heb je de beschikking over de volledige 136 pk en 260 Nm van de elektromotor die onder de motorkap ligt. In standje ‘Normaal’ heb je 109 pk/220 Nm en in Eco is dat 82 pk/180 Nm. Logischerwijs kom je in Eco het verst, maar de meeste lol heb je in Sport. Het direct beschikbare koppel is gewoonweg leuk. Inhalen is een fluitje van een cent en wegrijden bij stoplichten is vermakelijk. D of B? En net zo eenvoudig als wegrijden is tot stilstand komen. In de normale D-stand remt de elektromotor net zo sterk af als een benzine- en dieselmotor met automaat. Het is zonde om hem in D te laten staan, want zo benut je niet de volledige capaciteit van de aandrijflijn. Zet de transmissiehendel bij voorkeur in ‘B’. Dan vertraag je extra op de elektromotor en win je extra energie terug bij uitrollen. Anticiperend rijden Met een elektrisch rijden ontdek je een nieuwe manier van rijden. En die manier is bijzonder leuk, op voorwaarde dat je de werkwijze van hoe je met een elektrische auto moet omgaan maar accepteert. Meer anticiperend rijden, vooruitplannen met opladen, laden wanneer dat kan en niet wanneer dat moet en het hanteren van een meer rustige rijstijl zijn belangrijk om maximaal te kunnen genieten van een elektrische auto. Conclusie Lol heb je nog steeds in de Corsa-e. Het is simpelweg een vrolijk ding met voldoende comfort en prima infotainmentvoorzieningen. Hij heeft ook zijn prijs mee. Hij kost 30.499 euro. Wacht je tot de subsidiepot voor elektrische auto’s voor particulieren in 2021 weer gevuld is, dan kun je zomaar 4.000 euro korting krijgen. Dan betaal je nog 26.499 euro en dan is de Corsa-e plotsklaps een van de voordeligste elektrische auto’s van Nederland. De Corsa-e komt het best tot zijn recht in de stad. Daar is het een heerlijk wendbaar en behendig wagentje met pittige prestaties veroorzaakt door het hoge koppel van een elektromotor. Je schiet door het verkeer en optrekken en afremmen is geen straf. Lees hier nog een test van de elektrische Opel Corsa-e. Het bericht Autotest – Rijden met Opel Corsa-e (2020) in Nederland verscheen eerst op ZERauto.nl .

24 juli 2020