First Edition uitverkocht Jawel, al meer dan 1.500 Nederlanders hebben inmiddels een exemplaar van de volledig elektrische SUV gereserveerd. Niet slecht voor een auto met een prijskaartje van minimaal 49.925 euro. Dat is overigens de basisprijs. Volgens Ford kiest ongeveer dertig procent van de vroegboekers voor de extra luxe First Edition met vierwielaandrijving. Die variant kost liefst 70.940 euro en is zelfs al uitverkocht. Populaire kleuren Wat kleur betreft spelen Nederlanders op safe, want Shadow Black en Carbonized Grey zijn de populairste kleuren. Ford Nederland: “Verreweg de meeste reserveringen zijn geplaatst voor de achterwielaangedreven versies met het grootste accupakket (98,8 kWh) waarmee de Mustang Mach-E tot 600 kilometer ver komt op één volle acculading.” Levering in 2020? Een Ford Mustang Mach-E reserveren die nog dit jaar wordt geleverd, is nog mogelijk. Maar niet heel lang meer. De importeur adviseert geïnteresseerden om niet al te lang te wachten met het plaatsen van een reservering. Aanbetaling Dankzij de 1.500 reserveringen heeft Ford Nederland de nodige euro’s al opgehaald. Een Mustang Mach-E reserveren kan online op een speciale webpagina in vier eenvoudige stappen. Je betaalt 1.000 euro aan. Ford levert de volgende varianten. Ford Mustang Mach-E 75 RWD Vanafprijs: 49.925 euro Batterij: 75,7 kWh Actieradius: 450 kilometer Achterwielaandrijving Vermogen: 258 pk (190 kW) Koppel: 415 Nm Ford Mustang Mach-E 98 RWD Vanafprijs: 58.075 euro Batterij: 98,8 kWh Actieradius: 600 kilometer Achterwielaandrijving Vermogen: 285 pk (210 kW) Koppel: 415 Nm Ford Mustang Mach-E 75 AWD Vanafprijs 57.665 euro Batterij: 75,7 kWh Actieradius: 420 kilometer Vierwielaandrijving Vermogen: 258 pk (190 kW) Koppel: 415 Nm Ford Mustang Mach-E 98 AWD Vanafprijs: 67.140 euro Batterij: 98,8 kWh Actieradius: 540 kilometer Vierwielaandrijving Vermogen: 338 pk (248 kW) Koppel: 565 Nm Het bericht Ford Mustang Mach-E gaat als warme broodjes verscheen eerst op ZERauto.nl .
Drie DS-modellen Het gamma van DS Automobiles bestaat momenteel uit de 3 Crossback en 7 Crossback. De DS 3 driedeurs hatchback heeft het veld moeten ruimen. In de nabije toekomst verkoopt DS ook de 9 in Nederland . Dat brengt het aantal DS-modellen op drie. Marktintroductie 2021 “Wij verwachten de orderboeken in Nederland voor de DS 9 te openen in de tweede helft van 2020. De auto’s staan naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 in de Nederlandse showrooms”, zegt Mark Heiligers. Iets langer De DS 9 deelt het platform en de motoren met de Peugeot 508, maar er zijn wel verschillen. De DS 9 is bijvoorbeeld 4,93 meter lang, een verschil van achttien centimeter ten opzichte van de 508 die 4,75 meter lang is. Nog een verschil met de Peugeot 508 is dat de DS 9 een tien centimeter langere wielbasis heeft (nu 4,89 meter). 250 pk óf 360 pk Volgens de Nederlandse importeur komt de DS 9 met twee E-Tense plug-in hybride-aandrijflijnen naar ons land, beide gekoppeld aan een achttraps automatische transmissie. DS trapt af met een 250 pk sterke PHEV-variant. In een later stadium volgt er ook een PHEV-uitvoering met 360 pk en vierwielaandrijving. Deze aandrijflijn wordt op termijn ook in de Peugeot 508 aangeboden. Alle plug-in hybrides kunnen tot 135 km/u volledig elektrisch rijden. Over de actieradius en het accupakket is nog niets bekend. Kinetische energie Een regeneratief remsysteem is standaard aanwezig. Wanneer de auto uitrolt, wordt kinetische energie van de wielen omgezet in elektriciteit. Dit vergroot de elektrische actieradius van de DS 9. Met een E-Save-stand kun je energie bewaren om de laatste kilometers van de rit elektrisch af te leggen. B.R.M R180-klokje De DS 9 legt het accent op luxe. Dat valt goed op in het interieur. Opvallende details zijn het geguillocheerde ‘Clous de Paris’-motief, de met kristal ingelegde knoppen, het B.R.M R180-klokje en de point perlé-sierstiksels. Verder heeft de DS 9 ook een met nappaleder beklede middenarmsteun achter, diverse opbergvakken met USB-aansluitingen. De inzittenden profiteren zowel voorin als achterin over stoelverwarming, stoelventilatie en een massagefunctie. DS levert ook een Focal Electra hifisysteem met veertien luidsprekers. DS Active Scan Suspension DS rust de 9 verder uit met een intelligent veersysteem, genaamd DS Active Scan Suspension. Dit systeem scant via de bovenaan de voorruit geplaatste camera en verschillende sensoren in realtime het wegdek om zo op oneffenheden te kunnen anticiperen. In enkele milliseconden reageert een elektronische eenheid op de informatie en past elk wiel afzonderlijk aan. Dankzij deze signalen past het systeem de schokdemping continu aan. Het bericht Officieel: DS 9 komt in 2021 naar Nederland, alleen als PHEV verscheen eerst op ZERauto.nl .
Twee uitvoeringen Mazda MX-30 Mazda levert de MX-30 in Nederland dus in twee uitvoeringen. De basisversie is de First Edition. Daarboven positioneert Mazda de Luxury. Uitrusting Mazda MX-30 First Edition Mazda heeft tot op heden al 167 exemplaren van de MX-30 First Edition op voorhand verkocht. De variant kost 33.990 euro en heeft bij zakelijk gebruik minimaal 82 euro bijtelling. De First Edition heeft de volgende uitrusting: 18-inch lichtmetaal Adaptieve LED-koplampen Achtvoudig elektrisch verstelbare bestuurderstoel (passagier zesvoudig) Climate control Displayprojectie op de voorruit 8,8-inch TFT-kleurendisplay met bediening via de centrale HMI Commander i-Activsense veiligheidstechnologieën zosl Mazda Radar Cruise Control. Licht of donker interieur Keuze uit exterieurlak Ceramic Metallic, Arctic White Solid, Jet Black, Polymetal Gray en Machine Gray Uitrusting Mazda MX-30 Luxury De Mazda MX-30 Luxury kost rijklaar 38.990 euro en heeft ten opzichte van de First Edition de volgende extra’s: Smart Keyless Entry Bose 12 speaker geluidssysteem 360° view monitor Schuif-/kanteldak Traffic Jam Assist Driver Monitor Smart Brake Support achter Front Cross Traffic Alert Keuze uit exterieurlak Arctic White, Ceramic, Jet Black, Polymetal Gray, Machine Gray, Ceramic 3-tone, Polymetal 3-tone en Soul Red Crystal 3-tone Deze MX-30 komt niet naar Nederland De Mazda MX-30 100 th Anniversary Edition, geïnspireerd op Mazda’s eerste personenauto R360 Coupé, komt niet naar Nederland. Deze variant heeft een wit exterieur en een donkerrood interieur met witte accenten en embossing en speciale100 th Anniversary badges en hubcaps. Actieradius De Mazda MX-30 heeft een 35,5 kWh lithium-ion batterij (e-Skyactiv) waarmee deze crossover ongeveer 200 kilometer moet kunnen rijden op één acculading. Dat is volgens Mazda meer dan genoeg omdat de Europese klant gemiddeld 48 kilometer per dag aflegt. Meer weten over Mazda’s filosofie over elektrisch rijden? Lees dan ons interview met de Mazda CEO. Het bericht Elektrische Mazda MX-30 komt ook als Luxury verscheen eerst op ZERauto.nl .
Zomer 2020 De productie van de Evija start aankomende zomer. Lotus bouwt de hypercar in een nieuwe productiehal in Hethel (Norfolk) met de naam ‘Factory 3’. Diverse media melden nu dat de elektrisch Lotus is uitverkocht, maar dat is onjuist. Nog niet uitverkocht De volgende informatie is correct: voor alle exemplaren die Lotus in 2020 zal bouwen, heeft het merk al een koper gevonden. ZERauto.nl schreef dit al op 20 februari . Dit betekent niet dat Lotus alle 130 exemplaren al heeft verkocht, want Lotus bouwt deze hypercar ook in 2021 en voor dat jaar zijn nog productieplaatsen vrij. Het is nog altijd mogelijk om een Evija te reserveren (aanbetaling 250.000 pond). De totale prijs bedraagt 1,88 miljoen euro. Foutief overgenomen Hoe is de fout ontstaan? Diverse media – waaronder verschillende Amerikaanse titels – hebben de boodschap van Lotus foutief geïnterpreteerd en zijn er vanuit gegaan dat Lotus alle 130 exemplaren in 2020 produceert. Maar is dus onjuist. Het bouwen van een Evija kost net als een Bugatti Chiron veel tijd, waardoor de productiecapaciteit beperkt is. Voor 2021 zijn er nog productieplaatsen vrij. Specificaties De Lotus Evija heeft een voertuiggewicht van 1.680 kilogram, opvallend weinig voor een elektrische sportwagen. De Evija is de eerste Britse, elektrische hypercar en – volgens Lotus – de krachtigste productieauto ter wereld. Ook de naam Evija komt niet uit de lucht vallen. Evija betekent in het Hebreeuws ‘de eerste’. Williams Advanced Engineering De aandrijflijn is door Williams Advanced Engineering ontwikkeld, dat beroemd werd door het Williams F1-team. Op papier accelereert de Lotus Evija in minder dan drie seconden van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid ligt op 320 km/u en de actieradius bedraagt 400 kilometer (WLTP). Volgens Lotus is de batterij van de Evija binnen 18 minuten tot 100% op te laden. Daarvoor heb je wel een 350 kW-laadpunt nodig. Het bericht Elektrische Lotus Evija uitverkocht? Nog niet! verscheen eerst op ZERauto.nl .
Bewuste keuze Het bouwen van het accupakket en de elektrische auto in dezelfde fabriek is een bewuste keuze van Volvo. Het merk streeft er namelijk naar om de CO 2 -voetafdruk per geproduceerde auto gedurende de gehele levenscyclus met 40 procent te verkleinen. Dit moet uiterlijk 2025 gerealiseerd zijn. Vanaf 2040 wil Volvo bovendien een volledig klimaatneutraal bedrijf zijn. Gedenkwaardige gebeurtenis “Ik ben verheugd deze gedenkwaardige gebeurtenis te vieren met onze medewerkers hier in Gent”, aldus Geert Bruynzeel, Head of Global Production Operations. “Het is de eerste Volvo-fabriek met een assemblagelijn voor batterijen. Hiermee loopt de fabriek voorop wat betreft de voorbereiding voor elektrificatie van al onze productiefaciliteiten.” Sinds 1965 Gent is een van de twee Europese fabrieken waar Volvo zijn modellen produceert, al sinds 1965. Op dit moment werken er ongeveer 6.500 mensen. Meer elektrische Volvo’s op komst Volvo introduceert in de komende vijf jaar elk jaar een volledig elektrische auto. Het streven is dat per 2025 de helft van alle Volvo-verkopen een model is met alleen een elektromotor. De andere helft moet bestaan uit geëlektrificeerde hybride modellen (Mild hybrid en Plug-in hybrid). Meer EV-assemblagelijnen volgen De assemblagelijn in Gent is nog maar het begin. Nog dit najaar start Volvo met de bouw van een assemblagelijn in zijn Amerikaanse fabriek net buiten Charleston, South Carolina. Volvo gaat daarnaast in zijn fabriek in het Chinese district Luqiao volledig elektrische auto’s produceren. Hier worden Volvo-modellen op het CMA-voertuigplatform geproduceerd, evenals modellen met dezelfde basis van Volvo’s zustermerken Polestar en LYNK & CO. Batterijen Volvo Cars werkt voor de langere termijn samen met batterijenleveranciers CATL uit China en LG Chem uit Zuid-Korea. De samenwerking heeft betrekking op de levering van batterijen in het komende decennium voor de volgende generatie Volvo- en Polestar-modellen, inclusief de Volvo XC40 Recharge P8 AWD . Het bericht Hagelnieuwe assemblagelijn voor batterijen in Volvo-fabriek Gent gereed verscheen eerst op ZERauto.nl .
100 kilometer range De batterijen moesten na ongeveer 100 kilometer opnieuw worden opgeladen. Opladen bij een laadpaal was te veel gedoe. Dus werd een zogeheten laadstation bedacht. Omdat de accu’s in een batterijenkist op een aanhanger zijn geplaatst – weegt liefst zes ton overigens – duurde het vervangen van de batterijen slechts een paar minuten. Je kon dus na een paar minuten weer 100 kilometer rijden. De proef werd vijf jaar lang uitgevoerd. Autobus op batterijen (1977) Het bericht Terug naar 1977, een autobus op batterijen! – VIDEO verscheen eerst op ZERauto.nl .
e:Progress omvat… Honda’s dienst e:Progress stelt EV-eigenaren in staat hun auto op te laden door optimaal gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en op de meest kosteneffectieve tijd. De dienst bestaat uit een slimme oplader, een slim tarief en een slim laadcontrolesysteem zodat gebruikers hun elektrische auto optimaal kunnen opladen. Hernieuwbare bronnen Met Honda e:Progress wordt het gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen – zoals zonne-energie, windparken en waterkracht – geoptimaliseerd. De service maakt het ook mogelijk om op het meest kosteneffectieve tijdstip op te laden, afhankelijk van de vraag aan het elektriciteitsnet. Moixa en Vattenfal Honda werkt voor e:Progress samen met Moixa, een specialist op het gebied van slim opladen en aggregeren, en met Vattenfall, een bekende Europese energieleverancier. Door te kiezen voor Moixa als Vattenfall is de eigenaar in staat om een elektrische Honda op te laden volgens een schema dat optimaal gebruik maakt van de meest betaalbare en schone beschikbare energie. Moixa Moixa heeft een ‘slim opladen’-systeem genaamd GridShare waarmee klanten eenvoudig hun voorkeursparameters voor minimale oplaadstatus specificeren via een smartphone-app, waardoor het systeem het opladen kan beheren. Vattenfall Vattenfall regelt de elektriciteitsvoorziening met een flexibel tarief voor ‘gebruikstijd’ dat op bepaalde tijdstippen van de dag goedkoper is dan een vast tarief. Slimme oplader De slimme oplader die bij deze dienst hoort – of eigenlijk de voorkeur heeft – is de nieuwe Power Charger, een huishoudelijke eenheid die een Honda e van nul tot 100 procent capaciteit kan opladen in iets meer dan vier uur. Deze Power Charger met een voeding van 32 ampère is aanzienlijk sneller dan een standaard stopcontact. Wanneer beschikbaar? Honda’s Power Charger komt deze zomer op de markt als de levering van de elektrische Honda e van start gaat. De volledige e:Progress-service gaat in de loop van 2020 live. De nieuwe service is in eerste instantie beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Andere Europese landen volgen nog. Het bericht Honda e:Progress: wat is dat eigenlijk? verscheen eerst op ZERauto.nl .
Klimaatakkoord De subsidie is van toepassing op auto’s uit de middenklasse, zowel nieuw als gebruikt. “Met deze subsidie wordt een afspraak uit het klimaatakkoord ingevuld. Behalve subsidie komt er voor gebruikte auto’s ook een check op de batterij, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn”, aldus Van Veldhoven. Elektrische auto bereikbaar maken Van Veldhoven: “Een elektrische auto moet voor veel meer mensen bereikbaar worden dan alleen de zakelijke rijders. Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s te koop en ze worden gelukkig steeds voordeliger in gebruik. Alleen schrikken veel mensen nog van de aanschafprijs.” “Met deze regeling wil ik die drempel verlagen, zowel voor mensen die een nieuwe auto willen als die gaan voor een schone tweedehandse. Met name voor die laatste categorie is het ook van belang dat er nu meer zekerheid komt over de batterij.” Addertje onder het gras De regeling is volgens Van Veldhoven bedoeld om elektrisch rijden voor particulieren in een middenklassenauto dichterbij te brengen. Daarom komen alleen emissieloze personenauto’s, zowel gebruikt als nieuw, met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro en minimale actieradius van 120 kilometer in aanmerking. Nog een voorwaarde Ook moet de auto enkele jaren in Nederland bij dezelfde eigenaar blijven. Van Veldhoven: “Als mensen hun leasecontract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie, die in maandelijkse termijnen wordt uitbetaald. Eigenaren die binnen drie jaar een andere auto kopen, betalen een deel van de subsidie terug.” Om misbruik te voorkomen kan de subsidie alleen worden verkregen bij aankoop of lease via een erkend autobedrijf en kan een particulier slechts één keer subsidie aanvragen. Doordat elektrische auto’s een steeds lagere aanschafprijs hebben, loopt het subsidiebedrag de komende jaren terug voor nieuwe auto’s. Voor gebruikte auto’s blijft het 2.000 euro. Nederland is vooralsnog het enige land in Europa dat subsidie op de aanschaf of lease van gebruikte elektrische auto’s invoert. Zekerheid over het accupakket Er bestaan altijd veel vraagtekens over de conditie van een accupakket van een gebruikte elektrische auto. Om automobilisten hierover meer zekerheid te geven, is afgesproken dat de BOVAG werkt aan een uniforme batterijcheck. Reactie RAI Vereniging RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck is blij met de komst van een subsidieregeling voor particulieren voor de aanschaf van een emissieloze auto. Volgens Van Eijck is het overgrote deel van de Nederlandse automobilist particulier, maar is vooralsnog 82% procent van alle emissieloze auto’s zakelijk geregistreerd. Voor het behalen van de klimaatdoelstellingen is het daarom essentieel dat net als de zakelijke automobilist ook de particuliere automobilist verleid wordt om emissieloos te rijden. Lastig voorspellen Volgens Van Eijck is het lastig te voorspellen hoe de particuliere markt gaat reageren op de subsidie. Om te voorkomen dat particulieren dit jaar misgrijpen omdat de subsidiepot voortijdig leeg is, wil RAI Vereniging dat het beschikbare budget voor 2021 naar voren gehaald kan worden. 250 miljoen euro in totaal In het klimaatakkoord, dat in juni vorig jaar werd gesloten, is afgesproken om elektrisch rijden financieel te stimuleren met een budget van zo’n 250 miljoen euro tot eind 2025. Dit is het maximale bedrag dat in totaal in de jaren tot 2025 beschikbaar is, er kan onder de regeling dus niet meer geld worden uitgekeerd aan subsidies. Andere plannen Naast de nieuwe subsidieregeling komen er veel laadpalen bij en wordt er geïnvesteerd in de capaciteit van het elektriciteitsnet. Daarnaast wordt gewerkt aan goede recycling en verantwoord gebruik en productie van batterijen. Het bericht Goed nieuws: particulieren krijgen subsidie voor elektrische auto! verscheen eerst op ZERauto.nl .
Fiat 500 al dik twaalf jaar succesvol De Fiat 500 is al decennialang een icoon. Het oer-model debuteerde 63 jaar geleden. De tweede (en tevens huidige) generatie stamt uit 2007 en is dus al dik twaalf jaar in productie. Opvallend is dat de verkoop van het model in de afgelopen jaren, ondanks zijn leeftijd, alsmaar toeneemt. Reden genoeg voor Fiat om het model nog niet met pensioen te sturen. Toch laat de volledig nieuwe generatie zich al zien. Ziehier is de derde generatie ‘Cinquecento’. En die zal tegelijk met de huidige Fiat 500 worden aangeboden. Fiat voert straks dus twee 500-generaties, waarvan de nieuwste alleen met elektrische aandrijving geleverd wordt. Limited Edition De derde generatie van de Fiat 500 is compleet nieuw. Opvallend genoeg is de eerste volledig elektrische auto van autoconcern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) voorlopig een limited edition. Jazeker! Van dit stijlvolle, fluisterstille Italiaantje levert Fiat per markt slechts vijfhonderd exemplaren. Daarna volgt een niet-gelimiteerde versie. Acoustic Vehicle Alert System op z’n Italiaans Nou ja, echt fluisterstil willen we hem ook niet noemen. Een elektrische auto heeft namelijk verplicht een zogeheten Acoustic Vehicle Alert System (AVAS): een waarschuwingssysteem voor voetgangers dat verplicht wordt bij snelheden tot 20 km/u. Fiat doet het wel op zijn eigen manier: het gekozen geluid is namelijk geen gewoon akoestisch signaal, maar een variant op de muziek van Amarcord door Nino Rota, in pure Dolce vita-stijl. Doen ze toch weer leuk, die Italianen. Zo klinkt dat overigens… 42 kWh-batterij De specificaties van de elektrische Fiat 500 zijn veelbelovend. Dankzij de lithium-ion-batterij van 42 kWh biedt de Fiat 500 een actieradius van 320 kilometer (WLTP). Opladen kan met een 85 kW-snellaadsysteem: 5 minuten laden is 50 kilometer rijden. In 35 minuten kan de snellader de accu tot 80% opladen. Opladen kan met wissel- (AC) en gelijkstroom (DC). Het oplaadpunt met Combo 2-aansluiting zit op het rechter achterscherm van de auto. Easy Wallbox Thuis opladen kan ook, want Fiat levert een Easy Wallbox: een thuisoplaadsysteem dat op een gewoon stopcontact kan worden aangesloten. Dit systeem – van ENGIE EPS – is een ‘plug-and-charge’-oplossing die gemakkelijk via Bluetooth kan worden bediend en de mogelijkheid biedt om de auto thuis met maximaal 2,3 kW-laadvermogen op te laden. De Easy Wallbox is ook voorbereid voor laden met 7,4 kW. Met die laadsnelheid is het accupakket thuis in iets meer dan 6 uur volledig op te laden. Fiat levert verder een Mode 3-kabel voor het opladen vanuit het openbare stroomnet. Drie rijmodi, waaronder Sherpa De New Fiat 500 – zoals de Italianen de nieuwe hatchback noemen – heeft drie rijmodi, te weten Normal, Range en Sherpa. De Sherpa-modus is een soort spaarstand waarin het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt zodat de bestuurder toch aankomt op de gewenste bestemming. In Sherpa haalt de auto een topsnelheid van 80 km/u, schakelt het systeem de klimaatregeling en de stoelverwarming uit en gaat de gasrepons in standje ‘soft’. Normal en Range In standje Normal reageert de elektrische 500 zoveel mogelijk als een auto met conventionele verbrandingsmotor. De modus ‘Range’ activeert ‘one-pedal-driving’. In feite veroorzaakt het loslaten van het motorpedaal dan een veel grotere vertraging, vergelijkbaar met het effect alsof op het rempedaal wordt gedrukt. Het rempedaal moet wel worden gebruikt om de auto volledig tot stilstand te brengen. Elektromotor en prestaties Fiat rust de elektrische 500 uit met een 118 pk (87 kW) sterke elektromotor. De topsnelheid is afgeregeld op 150 km/u. De sprint van 0 naar 50 km/u duurt 3,1 seconden en van 0 naar 100 km/u accelereren kost exact negen klokslagen. Veiligheidssystemen De New 500 kan deels autonoom rijden (Niveau 2). Intelligent Adaptive Cruise Control (iACC) remt of versnelt de auto in reactie op het gedrag van andere weggebruikers: auto’s, fietsers en voetgangers. Lane Centering houdt de auto in het midden van de rijstrook als de markeringen duidelijk te herkennen zijn. Urban Blind Spot bewaakt de dode hoeken en Intelligent Speed Assist herkent snelheidslimieten. In Nederland heeft het systeem het makkelijk. We mogen overdag toch maar 100 km/u op de snelweg. Attention Assist detecteert concentratieverlies bij de bestuurder en dankzij 360°-sensoren heb je een bovenaanzicht tijdens het parkeren. Best handig. UConnect 5-infotainmentsysteem De New 500 is het eerste model binnen FCA dat over het nieuwe UConnect 5-infotainmentsysteem beschikt. UConnect 5 draait op een Android Automotive-besturingssysteem en ondersteunt naast Android Auto ook Apple CarPlay (draadloos). UConnect 5 heeft een 10,25-inch HD-touchscreen, geïntegreerd in het dashboard. In combinatie met de Telematic Box Module biedt het systeem ook toegang tot diefstalpreventie, een persoonlijke assistent, een slimme smartphone-app voor het inzien van de resterende acculading, een ‘find-my-car’-functie en de mogelijkheid om bestemmingen naar het navigatiesysteem te sturen. Ohja, Wi-Fi is ook beschikbaar, dus lekker internetten onderweg. Een échte 500, dat zie je meteen Het design van de nieuwe Fiat 500 spreekt boekdelen. Hij is direct als 500 herkenbaar. Het front is verticaal, net als bij de versie uit 1957. En het 500-logo aan de achterkant is verfraaid met een lichtblauwe rand, waarbij de laatste ‘0’ via een samenspel van design en kleur wordt omgezet in een letter ‘E’. Stuk ruimer Omdat Fiat de derde generatie 500 op een nieuw platform bouwt, zijn de afmetingen gewijzigd. De nieuwe Fiat 500 is zes centimeter breder, zes centimeter langer en de wielbasis nam met twee centimeter toe. Hij blijft nog wel onder de vier meter. De wielen zijn meer op de hoeken geplaatst. Dat resulteert in combinatie met de gegroeide wielbasis weer in meer interieurruimte. Fiat New 500 ‘La Prima’ De oplettende lezer heeft het vast al opgemerkt: de elektrische New 500 is een vierzits cabriolet. De New 500 debuteert namelijk in de cabrioversie. Bestellen kan al online op de website van Fiat. De aanbetaling bedraagt 500 euro (restitueerbaar). Het merk trapt met het introductiemodel New 500 ‘La Prima’, te krijgen in de kleuren Mineral Grey (metallic), Ocean Green (parelmoer) of Celestial Blue (drielaags-lak). Zaken als LED-koplampen, eco-lederen bekleding, 17-inch wielen en verchroomde sierlijsten op de ruiten en zijpanelen zijn standaard. Een genummerde ‘1 van 500’-badge is ook inbegrepen. Op die badge staat ook de naam van het land waarin de auto werd gekocht. Prijs New 500 ‘La Prima De prijs van de New 500 ‘La Prima’ Cabrio, inclusief Easy WallboxTM, bedraagt 38.900 euro, exclusief eventueel lokaal geldende milieu-stimuleringsmaatregelen. Ter vergelijking: de Honda e (220 kilometer WLTP) en MINI Cooper SE (200 kilometer WLTP) kosten respectievelijk 35.330 en 34.990 euro. Nadat Fiat de 500 exemplaren heeft verkocht, volgt er een niet-gelimiteerde versie. Drie one-offs Fiat creëerde ook drie ‘one-offs’ om de introductie van de derde generatie Fiat 500 extra kracht bij te zetten. In samenwerking met bedrijven Armani, Bvlgari en Kartell zijn drie exclusieve, eenmalige conceptcars op basis van de nieuwe Fiat 500 gebouwd. De opbrengst van de verkoop van deze drie unieke modellen – de 500 Giorgio Armani, de B.500 ‘MAI TROPPO’ door Bvlgari en de 500 Kartell – gaan naar één van Leonardo di Caprio’s milieuorganisaties. Want ohja, ook Leonardo heeft zich aangesloten bij Fiat als promotor van de nieuwe Fiat 500. Kenmerken Fiat 500 Giorgio Armani: grijsgroene kleur met zijde-effect, een ‘GA’-logo op de wielen en de softtop, amberkleurige ruiten, ‘greyge’-kleurig leder met wollen microchevron-banen, een sierpaneel in het dashboard met een laagje hout en dunne aluminium sierelementen Kenmerken Fiat B.500 ‘MAI TROPPO’: gelakt in saffraankleurige parelmoerverf waarin goudpoeder is verwerkt afkomstig van restjes die bij de productie van sieraden vrijkomen, opvallende wielen, een ‘juweel’-embleem in gepolijst goud, een B.500-logo voorzien van diamanten in pavézetting, een dashboardpaneel bekleed met zijden Bvlgari-sjaals, groenblauw lederen bekleding met ‘Diva’-borduurwerk, gouden details en stroken van Bvlgari-sjaals en drie halfedelstenen (amethist, topaas en citrien) midden op het stuurwiel. Kenmerken Fiat 500 Kartell: gespoten in Kartell-blauw en een milieuvriendelijke chroomverf. Opvallend is het polycarbonaat – gerecycled uit paraboollampen – gebruikt is in de grille, wielen en spiegelkappen. Op het dashboard past Fiat een Kabuki-patroon toe, geïnspireerd op de Kabuki-lamp. De plastics in het interieur zijn gemaakt van 100 procent gerecycled polypropyleen. Het bericht Nieuwe Fiat 500: alles wat je moet en wilt weten verscheen eerst op ZERauto.nl .
Lichter De Hispano Suiza Carmen Boulogne is zestig kilogram lichter dan de reguliere Carmen dankzij geoptimaliseerde wielophanging en diverse koolstofvezel componenten. Hij weegt nu 1.630 kilogram. Snelle sprinter De volledige elektrische aandrijflijn kreeg er ten opzichte van de Carmen in totaal 95 pk bij (nu 1.114 pk). Dat resulteert in een topsnelheid van 290 km/u (+40 km/u) en een 0-100-tijd van minder dan 2,6 seconden. Vijf exemplaren De elektrische hypercar kost 1,65 miljoen euro, exclusief belastingen. Hispano Suiza produceert slechts vijf exemplaren, bovenop de veertien exemplaren van de reguliere Carmen (zilverkleurige auto op foto’s). De totale oplage van de Carmen komt dus uit op negentien stuks. De levering aan klanten start in 2022. Over Hispano Suiza Het Spaanse Hispano Suiza produceerde tussen 1904 en 1946 meer dan 12.000 luxe personenauto’s en 50.000 vliegtuigmotoren. Al in 1899 experimenteerde het merk met elektrische auto’s. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie Mateu en wordt momenteel geleid door Miguel Suqué Mateu, de achter-kleinzoon van merkoprichter Damián Mateu. Het bedrijf heeft nog steeds zijn kantoor in Barcelona. Hispano Suiza, hoe zit het nu? Hispano Suiza valt onder Grup Peralada dat in 1904 werd opgericht door Suqué Mateu. Grup Peralada heeft naast Hispano Suiza meer bedrijven in zijn portfolio, waaronder Castell Peralada, een restaurant in Noordoost-Spanje met drie Michelin-sterren. In totaal heeft Grup Peralada 21 restaurants, acht casino’s en zes vijf-sterren-hotels in Europa en Latijns-Amerika in beheer. View this post on Instagram This is the moment we have all been waiting for: the unveiling of the Carmen Boulogne, the new @hispanosuizacarsofficial #hypercar A post shared by Hispano Suiza (@hispanosuizacarsofficial) on Mar 3, 2020 at 8:26am PST Het bericht Knotsgekke Spanjaard: Hispano Suiza Carmen Boulogne verscheen eerst op ZERauto.nl .
Eind 2020 De Battista Anniversario – met een prijskaartje van 2,6 miljoen euro – wordt net als de overige 145 Battista-hypercars met de hand gebouwd in Cambiano, Turijn. Daar is het designcentrum en hoofdkantoor van Pininfarina te vinden. De productie start naar verwachting eind 2020. Tegen die tijd start ook de levering aan klanten. 90 jaar Pininfarina Michael Perschke, CEO, Automobili Pininfarina: “Al 90 jaar loopt de naam Pininfarina voorop als het gaat om design en prestaties van auto’s, en de Battista geeft deze waarden perfect weer. Deze ultieme creatie van de Battista, de Anniversario, brengt alles samen waar het merk in het verleden voor heeft gestaan en waar we naar streven in de toekomst.” Drie kleuren Elke Battista Anniversario – vijf in totaal – is afgewerkt in een combinatie van drie kenmerkende kleuren: Bianco Sestriere, Grigio Antonelliano en Iconica Blu. Het spuiten van één auto duurt enkele weken. De afwerking wordt laag voor laag en kleur voor kleur opgebouwd voor het gewenste resultaat. Drie keer gedemonteerd De carrosserie wordt drie keer gedemonteerd en opnieuw in elkaar gezet, zodat de biezen in de drie verschillende kleuren rechtstreeks en met de hand op de carrosserie kunnen worden geverfd. “De Battista Anniversario beschikt over een van de meest complexe lakken ter wereld”, zegt Luca Borgogno, Chief Design Officer, Automobili Pininfarina. ‘Furiosa’-pakket Automobili Pininfarina levert de Battista Anniversario met een zogeheten ‘Furiosa’-pakket. Dit pakket is ook op de ‘gewone’ Battista te krijgen en bestaat uit een aangepaste koolstofvezel splitter, zijpanelen en diffusor. Voor de Anniversario zijn deze componenten afgewerkt in twee kleuren: een combinatie van zichtbaar koolstofvezel en koolstofvezel in Iconica Blu met strepen in Bianco Sestriere. Ook de achtervleugel en aerodynamische flappen zijn uniek voor de Battista Anniversario. Iets lichter Dankzij nieuwe, gesmede aluminium wielen met centrale wielmoer daalt het onafgeveerde gewicht met bijna 10 kilogram. De speciale banden met de nieuwe wielen zorgen voor een topsnelheid van 350 km/u. Interieur In het interieur van de Battista Anniversario bespeuren we vooral veel leder en alcantara. De speciale uitvoering heeft bovendien een gegraveerde plaat op het chassis, gesigneerde koplampen, ‘Anniversario’-aanduiding op de zijvleugels, zwart geanodiseerde deurpanelen met een eerbetoon aan de oprichting van Carrozzeria Pinin Farina in 1930, ‘Pininfarina 90′-logo’s’ en een speciaal gegraveerde plaatje tussen de stoelen. Prestaties De aandrijflijn van de Anniversario is gelijk aan die van de Battista. Ook in deze limited edition installeert het Italiaanse bedrijf dus vier elektromotoren met een systeemvermogen van 1.900 pk en 2.300 Nm aan koppel. De 0-100-sprint duurt ongeveer twee seconden en de acceleratie van 0 naar 300 km/u kost minder dan 12 seconden. Dankzij de 120 kWh-accu – gemonteerd in een T-vormig koolstofvezel frame – kan de auto 500 kilometer rijden op een volle acculading. Het bericht Automobili Pininfarina Battista Anniversario: vanaf 2,6 miljoen euro verscheen eerst op ZERauto.nl .
Vier zitplaatsen De Dacia Spring is nu nog een 100 procent elektrisch aangedreven showcar met vijf portieren, vier zitplaatsen en een eenvoudige instap. De productieversie zal nauwelijks afwijken van het hier getoonde studiemodel. Grijs en oranje Het studiemodel heeft een muisgrijze carrosserie en matte details in fluorescerend oranje, onder meer te vinden langs de zijschermen, dakstijlen, deurpanelen en skidplates vóór- en achterbumper. Nieuw kenmerk van Dacia De Dacia Spring heeft LED-koplampen met een horizontale strip in het bovenste deel en vier grafische elementen geïntegreerd in de bumper. Aan de achterzijde vallen vier LED-achterlichten met ‘double-Y’ effect op. Deze lichtsignatuur is kenmerkend voor toekomstige Dacia-modellen. Actieradius Dacia Spring De auto krijgt een actieradius van meer dan 200 kilometer volgens de WLTP-cyclus. Technische gegevens over het accupakket houdt Dacia nog even binnen de deuren. Een ding is zeker: de Dacia Spring is een elektrische stadsauto. Daarnaast is de Spring volgens Dacia een ideale auto voor nieuwe mobiliteitsdiensten zoals autodeelprogramma’s. Renault Kwid versus Dacia Spring Het bericht Dacia Spring: een elektrische auto van Dacia! verscheen eerst op ZERauto.nl .