Nieuws

Het laatste elektrisch nieuws vanuit ZER-auto

Mega-order voor Tesla: dit bedrijf bestelt 100.000 (!) Tesla Model 3’s

Auto huren Als je met het vliegtuig op vakantie gaat en toch over een paar wielen wil beschikken, dan kom je al snel uit bij autoverhuurbedrijven als Europcar, Alamo, Sixt en Hertz. Bij de meeste kun je inmiddels gewoon een elektrische auto huren, maar Hertz pakt het nu helemaal groots aan. Tesla huren Het internationaal opererend Amerikaans autoverhuurbedrijf heeft namelijk een gigantische order geplaatst bij Tesla, voor 100.000 exemplaren van de Model 3. Zulke orders komen eigen nooit voor, bij een bestelling van 1.000 auto’s – door bijvoorbeeld een overheidsinstantie – spreken wel al over een megadeal. Verenigde Staten en Europa De auto’s worden in de komende 14 maanden geleverd en zullen al vanaf begin november te huur zijn op Hertz-locaties in de belangrijkste Amerikaanse markten en delen van Europa. Met de huidige bestelling zal meer dan 20 procent van de wereldwijde Hertz-vloot uit EV’s bestaan. Big money Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat er met de deal in totaal een bedrag van 4,2 miljard dollar gemoeid is, omgerekend 3,6 miljard euro. Het is daarmee de grootste aankoop ooit van elektrische auto’s. Best verkochte auto Europa De zaken gaan sowieso goed bij Tesla. In de maand september stond de Tesla Model 3 bovenaan de Europese verkooplijst, met 24.600 geregistreerde eenheden – een marktaandeel van 2,6%. Nog nooit eerder was een elektrische auto het best verkochte model in Europa. De Hertz-order is dan ook wederom goed nieuws voor Tesla-aandeelhouders, want het aandeel schoot direct na de bekendmaking bijna vijf procent omhoog.     Het bericht Mega-order voor Tesla: dit bedrijf bestelt 100.000 (!) Tesla Model 3’s verscheen eerst op ZERauto.nl .

25 oktober 2021

Stellantis komt dit jaar nog met bedrijfswagen op waterstof

Op de markt van personenauto’s op waterstof zijn Toyota en Hyundai de grote spelers met de Mirai en de Nexo . Stellantis, het bedrijf achter Citroën, Peugeot, Opel en de merken van het voormalige FCA-concern, ziet vooral toekomst voor waterstof in het segment van bedrijfswagens. Sterker nog, die toekomst is eigenlijk nu al, want Stellantis laat weten dat het dit jaar nog een lichte bedrijfswagen met waterstofaandrijving introduceert. Grote actieradius, snel bijtanken Het gaat om een waterstofversie van de Citroën Jumpy, Peugeot Expert en Opel Vivaro. Die werden eerder dit jaar al aangekondigd en gaan dus dit jaar nog in (beperkte) serieproductie. Met deze waterstofbusjes richt Stellantis zich op de klanten die willen elektrificeren, maar die ook lange afstanden rijden en/of snel moeten kunnen bijtanken. Dan is een batterij-elektrische bedrijfswagen niet altijd praktisch, maar biedt een waterstof-elektrische bedrijfswagen uitkomst. Bovendien blijft, net als bij de batterij-elektrische versie, het laadvolume volledig behouden. Toch opladen aan stekker Stellantis heeft voor de waterstofaandrijflijn gekozen voor een concept dat een goede balans biedt tussen het vermogen van de brandstofcel, inhoud van de waterstoftanks, capaciteit van de batterij en productiekosten. Die batterij is in zekere zin bijzonder, want voor extra actieradius is die indien nodig ook nog oplaadbaar met een stekker. Handig als er even geen waterstoftankstation in de buurt is. Actieradius Met alleen de opgeladen batterij zou je zo’n 50 kilometer ver moeten komen. De totale actieradius bedraagt “meer dan 400 kilometer” volgens de WLTP-cyclus. Dat is ruimschoots verder dan de batterij-elektrische uitvoering komt. Overige specificaties De overige specificaties nog eens op een rij. De elektromotor heeft een vermogen van 100 kW (136 pk). De acceleratie van 0-100 km/h duurt 15 seconden, maar dat is voldoende voor in de stad. Bovendien is de eerste acceleratie vanuit stilstand dankzij het direct beschikbare koppel sneller dan bij de brandstofversie. De topsnelheid is begrensd op 130 km/h. De drie waterstoftanks bieden samen plaats aan 4,4 kg waterstof (onder een druk van 700 bar), de batterij heeft een capaciteit van 10,5 kWh. De waterstoftechniek is volledig in de motorruimte en bodem van de bestelbus geïntegreerd, waardoor het volledige laadvolume van 5,3 tot 6,1 m 3 (afhankelijk van lengte-uitvoering) beschikbaar blijft. Het maximale trekgewicht bedraagt 1.000 kg. Prijzen? De waterstofversie van de Citroën Jumpy, Peugeot Expert en Opel Vivaro komt eind dit jaar op de markt. Prijzen zijn nog niet genoemd en de Opel is hoe dan ook alleen op speciale aanvraag leverbaar. Hoe alle elementen van de waterstof-aandrijflijn in de auto zijn verwerkt, zonder de laad- of interieurruimte negatief te beïnvloeden, zie je goed bij het opengewerkte model hieronder. Het bericht Stellantis komt dit jaar nog met bedrijfswagen op waterstof verscheen eerst op ZERauto.nl .

25 oktober 2021

Zeekr 001 rolt van de band

Nieuwe fabriek in Ningbo De productie van de Zeekr 001 is al gestart in het Chinese Ningbo. Het systeem heeft een zogeheten 5G+-netwerk en moet daarmee hyper efficiënt kunnen produceren. In de fabriek staan meer dan 300 robots. Er is minimale mankracht nodig om de auto’s te kunnen bouwen. Zeekr 001 De 4,97 meter lange Zeekr 001 werd al in april 2021 gepresenteerd. Sindsdien heeft het merk hard gewerkt om de productie te kunnen opstarten. De auto maakt gebruik van een OTA-systeem zodat updates over-the-air uitgevoerd kunnen worden. 544 pk! De Zeekr 001 is een snelle elektrische auto met een wielbasis van meer dan drie meter. Het systeemvermogen komt uit op 400 kW – omgerekend 544 pk – en een maximum koppel van 768 Nm. Dit resulteert in een 0-100-tijd van slechts 3,8 seconden. De 100 kWh-batterij laat zich in ongeveer 30 minuten opladen van 10 tot 80 procent. Je kunt met maximaal 360 kW opladen. China Zeekr start met levering in China. Het merk poogt nog voor de jaarwisseling twee zogeheten Experience Centers te openen in Hangzhou en Shanghai. Het merk opent ook supersnelle 360 kW laadstations in tien steden nog voor het einde van 2021. Zes modellen Zeekr heeft de intentie om de komende vijf jaar ongeveer zes verschillende modellen uit te brengen. De 001 is de eerste. Hoe de andere modellen gaan heten, zal geen verrassing zijn. Het merk maakt gebruik van het SEA-platform van Geely. SEA staat voor Sustainable Experience Architecture. De batterij- en aandrijftechnologie komt allemaal bij Geely vandaan. Zeekr richt zich allereerst op de Chinese markt. Het bericht Zeekr 001 rolt van de band verscheen eerst op ZERauto.nl .

19 oktober 2021

Dit is de Maxus eDeliver 9 Chassis Cab

Vier configuraties Maxus lanceert de eDeliver 9 Chassis Cab in vier configuraties, elk met een accu van 65 kWh. De Chassis Cab is er als L3 met een maximaal toegestane lengte van 6.529 mm en als L4 met een toegestane lengte van 6.835 mm. Zowel de L3 als de L4 is te combineren met een N1- of een N2-configuratie, met een GVW tot 4.050 kg. Alles is standaard De Maxus eDeliver 9 Chassis Cab kent slechts één uitrustingsniveau, omdat alles standaard is. Onder meer airconditioning, een 10-inch touchscreen met achteruitrijcamera, Apple Carplay/Android Auto, parkeersensoren voor, LED-koplampen, Lane Change Assist, Blind Area Monitoring en bandenspanningscontrole TPMS zijn standaard. Diverse varianten “Een chassis-cabinebedrijfswagen is bedoeld voor opbouw. Maxus realiseert zich dat bedrijfsmatige gebruikers op dit vlak sterk uiteenlopende wensen hebben. De eDeliver 9 Chassis Cab biedt daarom buitengewoon veel mogelijkheden om aan die wensen tegemoet te komen. In de L4 N2-configuratie is de maximaal toegestane lengte van de eDeliver 9 met opbouw maar liefst 6.835 mm. Maxus biedt echter de mogelijkheid om met een attest tot maximaal 7.092 mm lengte te gaan. Met een attest is de toegestane hoogte ook te verruimen van standaard 2.960 mm naar 3.300 mm. De maximale breedte is standaard 2.136 mm en met attest is 2.250 mm mogelijk. Bovendien mag de Maxus eDeliver 9 Chassis Cab een aanhanger (geremd) tot 1.200 kg trekken. Dat maakt deze bedrijfswagen zeer veelzijdig inzetbaar, ook voor het zwaardere werk”, stelt Maxus. Aandrijflijn Voor de eDeliver 9 heeft Maxus sterk gefocust op de hoogst efficiënte elektromotor en aandrijving, voor een gunstig stroomverbruik en een grote reële actieradius. De elektromotor levert een piekvermogen van 150 kW en een maximumkoppel van 310 Nm. De maximumsnelheid is begrensd op 100 km/u en bij de speciale, met B-rijbewijs te rijden, N2-versie is dat 90 km/u. De eDeliver 9 Chassis Cabine heeft een 65 kWh accu. De actieradius is afhankelijk van de opbouw, maar in de praktijk kan op een rijbereik van gemiddeld 140 tot 200 km worden gerekend. Maxus biedt 8 jaar garantie op de high voltage-accu met een maximum van 160.000 kilometer en 5 jaar op het voertuig. 3-faselader AC én standaard DC snelladen Alle bestelwagens van Maxus zijn standaard voorzien van zowel AC- als DC-laders. De Maxus eDeliver 9 Chassis Cab is ook standaard voorzien van een on-board 3-fase AC-lader, waarmee 11 kWh kan worden geladen. Snelladen (DC) kan met 65 kWh, waarbij de accu in 36 minuten van 20 naar 80 % is op te laden. Bij 11 kWh bedraagt de laadtijd 6,30 uur (5-100 %). De Nederlandse prijzen exclusief BTW van de Maxus eDeliver9 Chassis Cab voor 2021 zijn als volgt: L3 N1 65 kWh € 58.990 L4 N1 65 kWh € 59.990 L3 N2 65 kWh € 59.990 L4 N2 65 kWh € 60.990 Opties Metaalkleur € 650 RAL-kleur € 1.200 Het bericht Dit is de Maxus eDeliver 9 Chassis Cab verscheen eerst op ZERauto.nl .

19 oktober 2021

Subsidiebudget voor nieuwe elektrische auto’s in 2022: € 71 miljoen!

Flinke toename subsidiebudget in 2022 In totaal is er in 2022 sprake van een subsidiebudget voor nieuwe elektrische auto’s van liefst 71 miljoen euro. Dat is bijna vijf keer zoveel als in 2021. Het subsidiebedrag per nieuwe auto gaat overigens wel wat omlaag, naar 3.350 euro. Dat was in 2021 3.700 euro. Vanwaar deze daling? RVO: “Dat komt omdat de prijzen van elektrische auto’s dalen en omdat er veel animo is. Op deze manier kunnen meer mensen gebruik maken van de subsidie.” Ook voor tweedehands BEV’s RVO: “Voor tweedehands auto’s blijft het subsidiebedrag gelijk, 2.000 euro per auto. In totaal is er voor deze categorie 20,4 miljoen euro beschikbaar, een stijging van bijna 7 miljoen euro ten opzichte van dit jaar. Subsidiebedragen 2022 voor elektrische personenauto’s die aan de voorwaarden voldoen: Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease: € 2.000 Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease: € 3.350 Voorwaarden De subsidie is bedoeld voor particulieren. Voor SEPP-subsidie 2022 kom je alleen in aanmerking als je een koop- of leaseovereenkomst heeft afgesloten op of na 1 januari 2022. De datum waarop je de koop- of leaseovereenkomst sluit is leidend. Ook mag de elektrische personenauto niet eerder dan 1 januari 2022 op je naam staan. Voorwaarden elektrische personenauto’s Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden: Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000 De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto. Weer er snel bij Aanvragen voor SEPP kan vanaf 3 januari 2022 om 09.00 uur. Wees er dus als de kippen bij, want naar verwachting is de subsidiepot zo leeg. Vanaf 1 november 2021 heb je je DigiD-app óf DigD met sms-controle nodig om in te loggen voor de SEPP-subsidie. Heb je dat nog niet? Dan moet je een van beide dus nog even snel regelen. Het bericht Subsidiebudget voor nieuwe elektrische auto’s in 2022: € 71 miljoen! verscheen eerst op ZERauto.nl .

18 oktober 2021

Top 10 best verkochte auto’s in China 2021 – Is dit de toekomst?

Chinese auto’s Nog niet zo lang geleden deden we een beetje lacherig over Chinese auto’s. Best vreemd, aangezien de meeste producten die we kopen toch al uit China komen. Ze kunnen best wel wat in elkaar schroeven in China. Je iPhone is niet Made in California. De Chinese autofabrikanten produceren bijna allemaal uitsluitend elektrische auto’s, want die zijn in het thuisland even populair als bij ons. Maar welke zijn dat eigenlijk? Dit zijn de 10 best verkochte elektrische auto’s in China in de eerste drie kwartalen van 2021: 10. Ora – Black Cat (Great Wall Motor) We beginnen deze top 10 direct met een stoere auto. Tenminste, hij heeft een stoere naam: de ORA Black Cat. Deze stadsauto is ook bekend als de Heimao of R1. Hij wordt geproduceerd door de Chinese autofabrikant Great Wall Motors en sinds 2019 verkocht onder het elektrische-submerk ORA. De Black Cat werd in 2019 onthuld op de Shanghai Motor Show en is voorzien van een 48 pk sterke elektromotor. Als je de Black Cat goed op z’n staart trapt, gaat de teller tot maximaal 102 km/u. Met een vanafprijs van 7.400 euro is de vijfdeurs hatchback goed betaalbaar. 9. Chery – eQ De eQ is een volledig elektrische auto die wordt geproduceerd door de Chinese fabrikant Chery. Hij heeft slechts 40 pk en kan niet harder dan 100 km/u. Niet heel indrukwekkend, maar hij is dan ook niet zo duur. De vanafprijs is namelijk een zeer schappelijke 6.200 euro. Z’n actieradius is best goed, namelijk 300 kilometer. Die is wel vastgesteld volgens de NEDC-meetmethode, die in China nog steeds wordt gebruikt. Deze meetmethode geeft een minder realistisch beeld van de daadwerkelijk actieradius in vergelijking met de WLTP-meetmethode die we in Europa gebruiken. 8. Aion – S (GAC Group) De Aion S is een compacte elektrische sedan geproduceerd door Aion, een sub-merk van de GAC Group. GAC is de zesde grootste autobouwer in China en verkoopt personenauto’s onder het merk Trumpchi, SUV’s onder het merk Changfeng Motor, elektrische auto’s onder het merk Aion en bussen onder het merk GAC Bus. De 180 pk sterke Aion S werd in 2018 onthuld op de Auto Guangzhou beurs en ging in mei 2019 officieel in de verkoop. Hij heeft een 59 kWh-batterij en een actieradius van 510 kilometer, wederom volgens de NEDC-meetmethode. 7. Changan – BenBen EV De BenBen is een compacte vijfdeurs hatchback van de Chinese fabrikant Changan. Hij is sinds 2006 op de markt, maar de nieuwste variant is er nu ook als EV. Een 75 pk en 170 Nm sterke elektromotor drijft de voorwielen aan en een batterijpakket met een capaciteit van 32 kWh zorgt voor een NEDC-actieradius van 300 kilometer. Dat zal in de praktijk wel een stuk lager zijn, gezien het compacte accupakket. Hij heeft wel de leukste naam van alle auto’s in deze top 10. 6. Li Auto – Li One De Li One is een SUV van de Chinese start-up Li Auto en kost omgerekend ongeveer 46.000 euro. Het is een plug-in hybride met een elektrische range van ongeveer 140 kilometer. Daarna zorgt de 1.2-benzinemotor – die werkt als een generator – voor stroom in het accupakket. In het begin van 2021 verkocht het merk zo’n 4.500 stuks per maand, maar inmiddels is dat opgelopen tot maandelijks zo’n 10.000 exemplaren. 5. BYD – Qin Plus DM-i De BYD Qin is een compacte sedan, die in China verkrijgbaar is met een traditionele verbrandingsmotor, maar ook met een plug-in hybride en volledig elektrische aandrijflijn. Het is de plug-in hybride Qin Plug DM-i-uitvoering die hoog scoort in China. De PHEV aandrijflijn combineert een 1,5-liter benzinemotor met een elektromotor voor een totaal vermogen van 170 pk. Voor de 0 tot 100 sprint heeft hij maar vier seconden nodig en hij heeft een gecombineerd bereik van meer dan 1.000 kilometer. Zijn elektrische actieradius is ook behoorlijk indrukwekkend voor een PHEV: namelijk tot 120 kilometer. Qin spreek je overigens uit als ‘Chin’. 4. BYD – Han Op nummer vier komen we weer een BYD-model tegen. De Han is een extra interessante auto. De vierde populairste EV van China komt waarschijnlijk naar Europa. De consumentenadviesprijs zal hier naar verwachting tussen de 45.000 en 55.000 euro liggen. Daarvoor krijg je een volledig elektrische sportieve sedan met een actieradius tot wel 605 km (NEDC). Hij heeft slechts 3,9 seconden nodig om van 0 naar 100 km/u te accelereren. 3. Tesla Model Y Tot nu toe bestond deze lijst uit louter Chinese merken, maar op nummer drie komen we een Amerikaan tegen: de Tesla Model Y. Helemaal Amerikaans is hij niet, want Tesla bouwt tegenwoordig ook auto’s in China. In januari 2021 startte namelijk de productieband van de Model Y in de Tesla-fabriek in Shanghai. De Model Y’s die je nu in Nederland ziet rijden komen uit deze fabriek. De Chinezen zijn zelf ook groot fan van de compacte SUV. Tot nu toe heeft Tesla in China 93.000 stuks verkocht in 2021. 2. Tesla Model 3 Deze kon je verwachten. De Model 3 is – net als in ons land – in China zeer populair. Zo’n 111.000 exemplaren verlieten de showroom tot nu toe in 2021. Net als de Model Y komen die niet meer uit de Fremont-fabriek in de Verenigde Staten, maar uit de nieuwe Tesla Gigafactory in Shanghai. 1. Hongguang Mini De beste verkochte auto in China in de eerste drie kwartalen van 2021 is de Hongguang Mini. Heel stoer en sexy is het resultaat van de samenwerking tussen het Chinese SAIC en General Motors niet, goedkoop is hij wel. Vanaf omgerekend 3.500 euro heb je er al eentje op de stoep staan voor de deur staan. De 17 pk sterke EV biedt – geloof het of niet – plaats aan vier personen en heeft een actieradius van zo’n 80 tot 120 kilometer. Prima voor in de stad dus, maar daar blijft het wel bij.   Het bericht Top 10 best verkochte auto’s in China 2021 – Is dit de toekomst? verscheen eerst op ZERauto.nl .

17 oktober 2021

Wordt elektrische XBUS een hit? Prijzen vanaf 17.700 euro!

Volkswagen T2-look De XBUS van ElectricBrands ziet er natuurlijk heel erg tof uit. Wat design betreft heeft het model wel wat weg van de Volkswagen T2, maar echt een kopie willen we dat niet noemen. Het doel van het bedrijf is om elektrisch rijden voor een zo groot mogelijke groep bereikbaar te maken, niet alleen de professionals, maar in het bijzonder ook de particulieren. Martin Henne is de CEO van ElectricBrands en dus ook van XBUS, maar de oprichter van ElectricBrands is Ralf Haller. Design De XBUS is ontworpen door Yaroslav Yakovlev, een auto-ontwerper met Russische roots die in Japan woont. Modulair qua platform De XBUS is modulair van opzet. Dat betekent dat de fabrikant kinderlijk eenvoudig diverse varianten kan maken, van een cabriolet, terreinauto, bakwagen, stationwagon, pick-up of panelvan en zelfs een kampeerbus. Er is keuze uit een reguliere basis of een off-road basis, waarbij met name de off-road-variant toch net wat stoerder oogt. En je kan ook zelf aan de slag, want zo’n module is binnen een 1 uur te demonteren. Je kunt een bakwagen dus ook omtoveren in een cabriolet, al moet je dan wel een module erbij kopen. De kosten van afzonderlijke modules zullen naar verwachting tussen circa 1.200 en 17.000 euro liggen. Extreem licht Met een leeggewicht zonder batterijen van slechts 450 tot 600 kg behoort de XBUS tot de homologatieklasse: L7e. Hij is dus extreem licht. Het XBUS is opgebouwd uit materialen zoals natuurlijke vezels, composieten, aluminium, staal, hout en recycleerbare kunststoffen. Hierdoor is het voertuig voor 98%-99% recyclebaar. Toch wel belangrijk in deze tijd. Een conventionele elektrische auto is volgens XBUS pas echt ‘groen’ na ongeveer 40.000 km rijden. De XBUS bereikt dit al na circa 10.000 km. Zonnefolie op dak is standaard Daarnaast installeert XBUS standaard zonnefolies. Afhankelijk van de module heeft de XBUS tot 8 m2 grote, geïntegreerde zonnefolies. Hiermee wekt hij tot 13 kWh per dag op. Veiligheid De XBUS heeft een geïntegreerde veiligheidskooi. Actieve veiligheidssystemen staan al op de planning, zoals ESC, dodehoekassistent, hulp bij het wegrijden op een helling evenals passieve veiligheidssystemen zoals airbags en hoofdsteunen, ook al zijn deze voor de lichte voertuigklasse niet vereist. Zitplaatsen Afhankelijk van de module heeft de XBUS twee tot vier zitplaatsen met veiligheidsgordels. Zelfs als er vier zitplaatsen beschikbaar zijn, mogen er op grond van de voertuigklasse maximaal drie passagiers worden vervoerd. Aandrijflijn XBUS En hoe zit het dan met de aandrijflijn? De XBUS heeft standaard vierwielaandrijving. Elk wiel heeft zijn eigen in de wielnaaf geïntegreerde elektromotor. Elke afzonderlijke motor heeft een piekvermogen van ongeveer 300 Nm. Verder is er geen versnellingsbak of differentieel, waardoor het individuele vermogen van de motoren zonder vermogensverlies op het wiel wordt overgedragen. Op papier heeft de XBUS ongeveer 1.200 Nm te vergeven. De topsnelheid komt uit op ongeveer 100 km/u. 8 batterijmodules standaard De basisuitrusting bevat 8 batterijmodules van elk 1,25 kWh die een actieradius van ongeveer 200 kilometer in de stadsmodus en maximaal 140 kilometer in de gemengde modus hebben. In totaal heb je satndaard dus 10 kWh batterijcapaciteit. Mocht je dit willen uitbreiden, dan kun je een pakket van 4 extra accumodules aanschaffen. De kosten van 4 extra modules zullen naar verwachting rond de 1.600 euro liggen. Er is ruimte voor maximaal 24 modules (30 kWh). Accu’s uit Duitsland, zonder kobalt Het gewicht van een lithium-ion batterijmodule bedraagt ongeveer 9 kilogram. XBUS werkt samen met het Duitse bedrijf Univercell dat zijn cellen zelf in Sleeswijk-Holstein produceert – en dat zelfs kobaltvrij. Bij gebruik van een 230V-stopcontact duurt het opladen ongeveer 3 tot 6 uur. Afmetingen De XBUS is 3.945 mm lang, 1.691 mm breed en 2.038 mm hoog. Redelijk compact dus. Het verschil tussen de standaard- en de offroadversie is dat de offroadversie meer bodemspeling heeft (van 4-6 cm), evenals een aangepast chassis, dat hoger is en een aangepaste chassisconfiguratie heeft. De lengte bedraagt altijd 3.945 mm, maar de breedte bedraagt bij de standaardvariant 1.633 mm en bij de offroadversie 1.691 mm. De hoogte komt bij de standaardversie uit op 1.963 mm en 2.013 mm bij de offroadversie. Marktintroductie derde kwartaal 2022 De XBUS zal naar verwachting vanaf het derde kwartaal in 2022 beschikbaar zijn. Direct vanaf de marktintroductie zijn er diverse varianten verkrijgbaar. Hieronder een overzicht van de prijzen, inclusief 21 procent BTW. Prijzen XBUS STANDAARD Freedom: 17.672,10 euro Bus: 21.922,36 euro Kipper: 24.942,27 euro Koffer: 20.356,47 euro Stationwagon Pick Up: 20.692,02 euro Pick Up: 18.566,89 euro Open Cabrio Pick Up: 23.264,54 euro Camper: 29.975,46 euro Prijzen XBUS OFFROAD Freedom: 19.909,07 euro Bus: 21.159,33 euro Kipper: 27.179,24 euro Koffer: 22.593,45 euro Stationwagon Pick Up: 22.928,99 euro Pick Up: 20.803,87 euro Open Cabrio Pick Up: 25.501,51 euro Camper: 32.212,44 euro TECHNISCHE GEGEVENS XBUS STANDAARD Lengte: 3945 mm Breedte: 1633 mm Hoogte: 1963 mm Wielbasis: 2200 mm Spoorbreedte voor: 1352 mm Spoorbreedte achter: 1287 mm Oversteek voor: 964 mm Oversteek achter: 781 mm Banden: 185/75 R16 Benaderingshoek aan de voorkant: 26 graden Vertrekhoek aan de achterkant: 41 graden Hellingshoek: 31 graden Bodemvrijheid in het midden: 239 mm Bodemvrijheid aan de buitenkant: 200 mm Laadhoogte: 955 mm Aandrijving: AWD Motoren: 4 wielnaafmotoren á 3,75KW continu vermogen Duur systeemprestaties: 15 KW Piekvermogen: 56 KW Ophanging: onafhankelijke wielophanging, voor met dubbele draagarmen, achterkant met sleeparm-as Carrosserie: modulair met verwisselbare opzetstukken Accuplaatsing: in lades, in het midden of aan de achterkant, afhankelijk van de module Accucapaciteit: 10 kWh tot 30 kWh mogelijk Actieradius in City-modus bij 10 kWh aan boord: tot 200 km Actieradius in Mix-modus bij 10 kWh aan boord: tot 140 km Actieradius per extra accupakket in City-modus: tot 25 km Actieradius per extra accupakket in Mix-modus: tot 17,5 km Laadvermogen van het zonnedak in de bestuurderscabine: ca. 1,3 m2 x 200 W 260 Watt Peak Laadvermogen zonnedak middencabine: ca. 1,8 m2 x 200 W 360 Watt Peak Laadvermogen zonnedak module achterkant: ca. 1 m2 x 200 W 200 Watt Peak Maximum koppel: 1.200 NM Accusysteem: lithiumaccupakketten à 1,25 kWh Laadtijd AC tot 3,6 kW 1-fase: stopcontact bij 10 kWh (10-80%) ca. 3 uur Laadtijd AV 11 kW type 2 (10-80%): standaard uitvoering minder dan 1 uur Versnelling van 0-50: nog niet bekend Versnelling van 0-100: nog niet bekend Topsnelheid: 100 km/u Ledig gewicht, afhankelijk van de gekozen carrosserie: ca. 500-800 kg zonder accu’s Laadvermogen: ca. 800 – 1.100 kg Toegestane maximum massa in kg: 1.600 kg   Het bericht Wordt elektrische XBUS een hit? Prijzen vanaf 17.700 euro! verscheen eerst op ZERauto.nl .

15 oktober 2021

Laadinfrastructuur: hoe staan we ervoor in Nederland?

De cijfers Eind 2020 waren er bij elkaar opgeteld meer dan 65.000 publieke en semi-publieke reguliere en snellaadpunten. Van de reguliere laadpunten (=22 kW) is ruim 63% publiek en het overige deel semi-publiek. Het aantal private laadpunten wordt geschat op 160.000 ofwel bijna 2,5 keer zoveel als de optelsom van publieke en semi-publieke laadpunten. Nederland is koploper De dekking van het netwerk van publieke en semi-publieke laadpunten kan onder meer worden uitgedrukt in het aantal stekkerauto’s per laadpunt. Nederland is koploper met cicra 4 stekkerauto’s per laadpunt. Ter illustratie: in Portugal moeten 26 stekkerauto’s een laadpunt delen en is de kans dat dit (semi) publieke laadpunt bezet is dus veel groter dan in Nederland. Eigen laadpunt Een groot deel van de EV-rijders heeft een eigen laadpunt maar met de groei van de elektrische automarkt zal het aandeel EV-rijders zonder eigen laadpunt bij het woonhuis, dus volledig afhankelijk van de publieke en semi-publieke laadinfrastructuur, toenemen. LEES OOK: Aantal personenauto’s in Nederland groeit stevig Werklaadpunten en bezoekerslaadpunten Binnen de semi-publieke categorie wordt onderscheid gemaakt tussen werklaadpunten en bezoekerslaadpunten. Werklaadpunten staan bij kantoorpanden, bezoekerslaadpunten op parkeerplekken bij bijvoorbeeld supermarkten en meubelboulevards. 467 locaties De 2.027 snellaadpunten (>22 kW) zijn verdeeld over 467 locaties en onder meer te vinden langs snelwegen. Naast publieke en semi-publieke laadpunten zijn er nog private laadpunten. Naar schatting waren er eind 2020 ongeveer 160.000 private laadpunten. Deze laadpunten zijn dus niet publiek toegankelijk omdat ze zijn geplaatst bij particulieren bij het woonhuis. LEES OOK: Private lease groeit explosief in Nederland Hoe krachtig zijn de laadpunten in Nederland? De oplaadinfrastructuur in Nederland ziet er zo uit op 31 december 2020: de meeste reguliere oplaadpunten zijn 11 kW of 22 kW terwijl de meeste snelladers tussen de 50 kW en 150 kW aan vermogen kunnen leveren. In 2020 was er een grote stijging in snellaadpunten van boven de 150 kW en 250 kW. Verdeling laadpunten per provincie De meeste laadpunten zijn te vinden in de Randstad maar ook in Noord-Brabant. In het rapport staat: “Onlangs heeft CBS in opdracht van RVO een onderzoek gedaan naar de standplaats van elektrische personenauto’s. Elektrische auto’s worden vaak zakelijk gereden waardoor ze in de registratie op het adres van een bedrijf(svestiging), wagenparkbeheerder of leasemaatschappij staan. Door deze vertekening kunnen we niet exact de standplaats van personenauto’s bepalen.” Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland zijn koploper Uit alle informatie blijkt dat het grootste deel van de elektrische personenauto’s in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland rijden: meer dan 20.000 BEV’s per provincie. Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland hebben ook een groot aandeel; meer dan 10.000 BEV’s per provincie. Het bericht Laadinfrastructuur: hoe staan we ervoor in Nederland? verscheen eerst op ZERauto.nl .

14 oktober 2021

Fastned test laadsnelheid Kia EV6 – Zo snel kan hij echt laden

Elektrische auto opladen Snelladen gaat bij de ene EV sneller dan bij de andere. Het vermogen waarmee je een auto kunt laden is afhankelijk van wat de auto en de laadpaal maximaal ondersteunt. Deze informatie wist je waarschijnlijk al wel. Maar hoe snel een auto daadwerkelijk kan laden is vaak moeilijk in te schatten met de informatie die de autofabrikant communiceert. Een auto die tot 250 kW kan laden klinkt leuk, maar als hij dat maar heel kort kan, heb je er nog weinig aan. Tot 80% Hoe verder een batterij volgeladen is, hoe minder snel hij kan laden. Daarom communiceren fabrikanten vaak een 0 tot 80% laadtijd, omdat het laden daarna heel langzaam gaat. Maar er zijn ook auto’s waarbij het hoge laadvermogen al na 50% afneemt. Dan kun je dus eigenlijk maar heel kort snelladen. Fastned Fastned is de bekendste laadboer in ons land en de Kia EV6 heeft al een bezoekje gebracht aan het laadstation met de gele overkapping. Fastned test namelijk graag zo snel mogelijk alle nieuwe populaire elektrische auto’s bij hun eigen laadstations en brengt daarbij de laadcurves in beeld. Hoelang een elektrische auto met een bepaalde snelheid kan laden dus. 800 volt-laadtechnologie   Veel mensen kijken uit naar de EV6 vanwege zijn hippe looks, maar ook omdat hij – net als de Hyundai Ioniq 5 – beschikt over 800 volt-laadtechnologie, waardoor hij in theorie heel snel zou moeten kunnen laden. Volgens de fabrikant kan de accu van de EV6 bij een 800V-laadstation in slechts 18 minuten van 10% naar 80% worden opgeladen (in optimale omstandigheden). Bij de momenteel meer gangbare 400V-laders, gebruikt de EV6 de motor en een omvormer om de 400V-stroom die van het laadstation komt om te zetten in 800V, zodat de batterij kan opladen met het maximale vermogen dat door het laadstation wordt geleverd. Kia EV6 laadsnelheid In de afbeelding hieronder zie je de laadcurve van de Kia EV6. Op de verticale as, uitdrukt in kW – zie je de laadsnelheid en op de horizontale as hoe vol de batterij zit in %. Voor de test is gebruik gemaakt van de EV6 met het grote accupakket met een nettocapaciteit van 77,4 kWh (bruto: 82,5 kWh) en een 300 kW lader van Fastned. Op de grafiek – die EV-expert bij Fastned Luc Bronk op Twitter heeft gedeeld – is duidelijk zien dat de EV6 tot 54% SoC (State of charge) volle bak kan laden, met ongeveer 234 kW. Daarna trekt de software flink op de rem en gaat het laden verder op 175 kW, waarna het uiteraard steeds langzamer gaat. What a car the new Kia EV6! Amazing chargespeeds of 230+ kW on our @Fastned stations https://t.co/zwy11nhoY3 @ElectriveNet @InsideEVs pic.twitter.com/4S8B5TzD9l — Luc (@lucbronk) October 13, 2021 Tesla Model 3 Dat zijn uitstekende cijfers, maar het is wellicht zonder enige referentie wat moeilijk in te schatten hoe goed dit is. Laten we daarom de laadcurve van de Tesla Model 3 (long range) ernaast leggen. Tesla loopt vanaf dag één voorop op het gebied van snelladen en de Model 3 en Model Y zijn directe concurrenten van de EV6. In onderstaande grafiek zie je dat de Amerikaan het bij Fastned-laders ook zeker niet slecht doet, maar minder goed dan de Zuid-Koreaan. Tesla staat echter op het punt om zijn nieuwe batterij-architectuur te introduceren. Daar zijn echter nog weinig exacte cijfers van bekend. Afbeeldingen: Luc Bronk & Fastned   Het bericht Fastned test laadsnelheid Kia EV6 – Zo snel kan hij echt laden verscheen eerst op ZERauto.nl .

13 oktober 2021

Roadtrip Ford Mustang Mach-e: op naar Frankrijk!

Vertrekpunt: Hazeldonk Ons startpunt is de Fastned-locatie bij Hazeldonk, bij de grensovergang tussen Nederland en België. De reis heeft een eenvoudige opzet. We rijden door naar ons hotel in Leudon-en-Brie, een gemeente in het Franse departement Seine-et-Marne. Vervolgens rijden we vanuit die locatie door naar Circuit La Ferté Gaucher om vanuit daar weer richting Hazeldonk te rijden. Al met al ongeveer 800 kilometer. Pittige Mustang Mach-e We rijden overigens in een 69.000 euro kostende, Grabber Blue-kleurige Ford Mustang Mach-e AWD met de grotere 98 kWh-batterij, goed voor een systeemvermogen van 351 pk (258 kW) en 580 Nm aan koppel. Op papier heeft de Ford een range van 540 kilometer, maar in de praktijk moet je rekenen op 380 tot 450 kilometer, ook dat is nog best behoorlijk. 68 procent acculading, 300 kilometer range Uiteraard is deze actieradius sterk afhankelijk van je gekozen rijtempo. Een gangetje van 80 tot 100 km/u is ideaal voor een elektrische auto. Maar als je toch weet dat je meer dan genoeg accureserve hebt om thuis te komen, is het ook niet erg om een keertje 130 km/u te rijden waar dat is toegestaan. De actieradiusmeter geeft bij 80 procent ongeveer 360 kilometer range aan. We verlaten Hazeldonk met 68 procent acculading, goed voor 300 kilometer range. Daarmee kunnen we eigenlijk al een heel groot deel van onze heenreis overbruggen. Gratis laden, huh? We laden op de heenreis onder meer bij Enercon. Daar hebben we geluk, want we kunnen er gratis opladen met krachtstroom, tot wel 149 kW. Want dat laat de Mustang Mach-e toe. Binnen een paar minuten hebben we er zo weer 100 kilometer rijbereik erbij. Sterker nog: 4 minuten laden resulteert in 9 kWh aan toegevoegde stroom. Dat schiet lekker op! En het kost niets, is dat even fijn. Gemoedsrust Op het Circuit La Ferté Gaucher verblijven we de hele dag, dus daar kan de Mustang Mach-e langere tijd aan de snellader. Zodoende vertrekken we met voldoende energie in de batterij om weer richting huis te rijden. Dat geeft gemoedsrust. We zijn in Frankrijk om te rijden met de Ford Mustang Mach-1 , de Ford Puma ST en de legendarische Ford GT . Laden bij Ionity Op de terugweg maken we bij Doornik een stop bij Ionity, een groot Europees netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s. In de batterij zit dan nog 14 procent lading, dus we hebben hem over een afstand van dik 250 kilometer aardig leeg gereden. Prijzig laadbeurtje Na 39,5 minuten heeft Ionity liefst 60 kWh in de Mustang Mache-e gepompt, goed voor ongeveer 80 procent acculading en 360 kilometer range. Met dat rijbereik kunnen we Hazeldonk met gemak halen. Dit was overigens wel een prijzige laadsessie, want bij Ionity betaal je 0,79 eurocent per kWh. We moeten dus 47,40 euro afrekenen. En daar krijgen we dan ongeveer 280 kilometer rijbereik voor terug. Dat is omgerekend dus ongeveer 17 eurocent per kilometer. Praktische overwegingen Snelladen is dus best prijzig, al zal je dit eerder uit noodzaak doen of uit praktische overwegingen om snel weer je weg te kunnen vervolgen. Wie in Nederland elektrisch rijdt, laadt zijn of haar auto vaker thuis of op het werk op en dat drukt de kosten natuurlijk aanzienlijk. Neem dus wat hogere laadkosten voor lief als je naar het buitenland reist. Bovendien hadden we tijdens onze trip dus geluk bij Enercon. Daar was de snellaadsessie helemaal gratis, dus dat compenseert de kosten weer een beetje. Drie tot vier laadstops Met de Mustang Mach-e hebben we ongeveer 800 kilometer afgelegd. En dat heeft in totaal drie tot vier laadstops gekost. Soms was het gewoon een kwestie van even 10 minuten snelladen om weer net wat verder te komen. Echt lange laadsessies hebben we dus niet gehad. De langste was bij Ionity, maar ook die kleine 40 minuten vlogen voorbij. Bovendien maak je tijdens het laden een praatje met andere EV-rijders. Die zijn opmerkelijk genoeg altijd bijzonder vriendelijk. Soort zoekt soort kennelijk. Knoop dit in je oren Wat je leert tijdens zo’n langere reis? In ieder geval dat de Ford Mustang Mach-e een heerlijke reisauto is. Bijzonder stil, prettig gedempt en goed doordacht. Je leert ook dat rijden van laadpaal naar laadpaal best comfortabel is. Je hakt de reis op in etappes, zonder dat je in een keer 7 uur doorknalt richting je eindbestemming. Je pakt daardoor meer rust en neemt de tijd om een broodje te eten en om wat koffie of thee te nuttigen. De inwendige mens versterken is natuurlijk ook belangrijk. Maar wat je vooral in je oren moet knopen, is dat laden tussen 20 en 80 procent het beste is voor de batterij. Van 0 naar 20 en van 80 tot 100 procent acculading kost gewoon veel tijd. Tussen 20 en 80 procent in de batterij in zijn element en gaat laden het snelst. Het bericht Roadtrip Ford Mustang Mach-e: op naar Frankrijk! verscheen eerst op ZERauto.nl .

12 oktober 2021

VIDEO: Laagvliegend vliegtuig VS Tesla Model S Plaid

Tesla Model S Plaid In Europa moeten we nog even wachten op het nieuwe kanon van Tesla. Volgens Musk komt de extreem krachtige Plaid-uitvoering van de Model S in het eerste kwartaal van 2022 naar Europa. In Amerika is hij al een tijdje op de markt. YouTube staat inmiddels vol met knotsgekke dragrace-video’s, waarin de Plaid het opneemt tegen Lamborghini’s, McLarens en zelfs een Suzuki Hayabusa wordt in de strijd gegooid. Tesla Dragrace Maar een dragrace kan altijd nog sneller en beter. Bijvoorbeeld met een deelnemer in de lucht. Op het Tesla subforum op Reddit is een video geplaatst waarin we zien hoe een Cessna 172 en een Model S Plaid het tegen elkaar opnemen. De video ziet er spectaculair uit – vooral het slow motion gedeelte – maar het geeft wel een vertekend beeld. We hebben namelijk de kruissnelheid van het éénmotorig propeller vliegtuig opgezocht en de kans is groot dat je eigen auto deze wedstrijd ook zou winnen – als de landingsbaan tenminste lang genoeg zou zijn. De kruissnelheid van een Cessna 172 ligt namelijk op 222 km/u. Als je het gas vol opentrekt is 300 km/u haalbaar, maar dat schijnt met dit compacte toestel niet heel verstandig te zijn, zo vlak boven de grond. Cessna VS Tesla Plaid from teslamotors Tesla Model S Plaid Nederland De snelste elektrische productieauto op de Nürburgring-Nordschleife komt volgend jaar naar ons land en staat voor 131.000 euro in de Nederlandse prijslijst. Dat lijkt veel geld, maar voor een auto met 1.100 pk, een 0-100 km/u tijd van 2,1 seconden en een topsnelheid van 322 km/u betaal je meestal het drie- of viervoudige. Het bericht VIDEO: Laagvliegend vliegtuig VS Tesla Model S Plaid verscheen eerst op ZERauto.nl .

12 oktober 2021