Nieuws

Dyson bouwt testcircuit voor elektrische auto

Voormalige RAF-basis Dyson kocht in 2017 een voormalige RAF-basis in Hullavington en renoveerde de twee hangars die er in 1938 werden gebouwd. De aankoop- en renovatiekosten kwamen uit op 84 miljoen pond, omgerekend 93,5 miljoen euro. Op het voormalige vliegveld zijn nu naar verluidt 300 tot 400 mensen al werkzaam. Testcircuits Dyson zet nu de volgende stap door er diverse testcircuits aan te leggen. De totale investering loopt op tot 200 miljoen pond, omgerekend 223 miljoen euro. Wanneer de circuits klaar zijn, is nog niet bekend. Automotive project Jim Rowan, chief executive van Dyson zegt in een reactie dat het bedrijf hard werkt aan de ontwikkeling van hun automotive project. “We zijn nu sterk gefocust op de volgende fase van ons automotive-project en versterken zo onze geloofwaardigheid als wereldwijde onderzoek- en ontwikkelingsorganisatie.” 2020 Dyson hoopt uit te groeien tot een volwaardige autobouwer. Het bedrijf heeft plannen voor een ‘radicale elektrische auto’ en heeft voor de ontwikkeling van de auto 2 miljard pond in kas. Naar verluidt investeert Dyson 1 miljard pond in de ontwikkeling van de auto en 1 miljard pond in de batterijtechnologie. Dyson zou solid-state batterijen willen gebruiken. De auto moet – zonder tegenslag in de ontwikkeling – in 2020 op de markt komen. Dyson’s Hullavington Technology Campus Het bericht Dyson bouwt testcircuit voor elektrische auto verscheen eerst op ZERauto.nl .

31 augustus 2018

Mercedes-Benz EQ Silver Arrow: historisch verantwoord

432,7 km/u De W 125 is een paradepaardje van Mercedes-Benz. Bij het vormgeven van de carrosserie van deze racer lieten de designers zich in 1937 inspireren door de luchtvaartindustrie. Rudolf Caracciola wist met de W 125 recordwagen een snelheid van 432,7 km/u te noteren op de autobahn A5 tussen Frankfurt en Darmstadt, waarbij een gemiddelde werd genomen van de snelheid op de heen- en terugweg. Dit snelheidsrecord op de openbare weg hield stand tot november 2017. Zilverpijlen “Meer dan tachtig jaar geleden lieten de klassieke zilverpijlen zien dat Mercedes-Benz een pionier was op het gebied van snelheid dankzij onder meer hun gestroomlijnde vorm”, zegt Gorden Wagener, Chief Design Officer bij Daimler AG. “De EQ Silver Arrow showcar borduurt voort op dit verleden. Deze auto focust op maximale acceleratie en puur rijplezier, belichaamt vooruitstrevende luxe en geeft een voorproefje van ons toekomstig design. Als gevolg hiervan is de showcar de ultieme uiting van de vormentaal van ons nieuwe product- en technologiemerk EQ.” Alubeam silver Goed, dat even terzijde. Wat valt er te vertellen over deze EQ Silver Arrow showcar? Laten we beginnen met de lakkleur: alubeam silver. Dit lijkt sterk op de kleur van de historische ’Silberpfeilen‘ die, om gewichtsredenen, niet over een witte laklaag beschikten. De carrosseriestructuur van de showcar is vervaardigd van carbon. Gebogen panoramadisplay In het interieur bespeuren we leder, geborsteld aluminium, walnotenhout én een digitale cockpit. Deze cockpit beschikt over een gebogen panoramadisplay met achterprojectie en een touchscreen dat in het stuurwiel is geïntegreerd. Het bestuurderscompartiment kan naar voren worden geklapt. Slechts 1 meter breed De proporties van deze showcar zijn bijzonder. Hij is ongeveer 5,3 meter lang en ongeveer 1 meter breed. Kijk ook vooral naar de gedeeltelijk vrijstaande multispaaks wielen. We tellen 168 spaken per wiel. Deze zijn gelakt in roségoud, een typisch kenmerk van het nieuwe merk EQ. Dit nieuwe submerk focust zich volledig op elektromobiliteit en bijbehorende services. De bandbreedte loopt van elektrische auto’s via wallboxen en oplaadservices tot private energieopslagunits. Mercedes-Benz verkoopt in de toekomst elektrische auto’s onder de naam EQ. De naam staat voor ‘electric intelligence’. Elektrisch Dat deze EQ Silver Arrow om die reden elektrisch is, zal je daarom niets verbazen. Hij heeft een systeemvermogen van 750  pk (550 kW) en een platte acuu (80 kWh) die in de bodemplaat is verwerkt. De actieradius komt uit op 400 kilometer (WLTP). Het bericht Mercedes-Benz EQ Silver Arrow: historisch verantwoord verscheen eerst op ZERauto.nl .

27 augustus 2018

Jaguar gaat elektrische E-types bouwen

Elektrische aandrijving Jaguar Classic zal originele E types op aanvraag ombouwen en voorzien van elektrische aandrijving. De bouw – of beter gezegd ombouw – vindt plaats bij Classic Works in Coventry, fameus om de buitengewoon fraaie E-type Reborn restoraties. Eigenaren van een E-type kunnen ook hun eigen auto laten voorzien van elektrische aandrijving. Jaguar voert aanpassingen zo uit dat het altijd mogelijk is om de auto weer te voorzien van zijn oorspronkelijke aandrijflijn met verbrandingsmotor. 170 kilometer range Jaguar Classic verwacht een actieradius van 170 kilometer te kunnen realiseren op een volle acculading. Het lage gewicht van de auto en zijn geringe luchtweerstand zijn daarbij een voordeel. Er bestaat een prototype met een 40 kWh lithium-ion batterij die in zes tot zeven uur weer volledig is op te laden. De elektromotor ligt direct achter de batterij, op de plek van de oorspronkelijke versnellingsbak. Een nieuwe aandrijfas loodst de kracht naar het originele differentieel en de eindoverbrenging. Nagenoeg geheel origineel De Jaguar E-type Zero concept is nagenoeg geheel origineel, met uitzondering van de elektrische aandrijflijn, het aangepaste instrumentarium en het dashboard met touchscreen infotainment dan. LED-koplampen zijn eveneens bestelbaar. Conversie relatief makkelijk Toevallig heeft de elektrische aandrijflijn vrijwel dezelfde afmetingen en gewicht als de benzinemotor en versnellingsbak. Om die reden konden de structuur, wielophanging en remmen van het origineel ongewijzigd blijven. Met andere woorden: de conversie is relatief makkelijk uit te voeren. 2020 Exacte technische specificaties en prijzen maakt Jaguar Classic later bekend. Jaguar Classic wil eerst de belangstelling van potentiële E-type Zero kopers polsen. Naar verwachting worden de eerste exemplaren medio 2020 in productie genomen. Het bericht Jaguar gaat elektrische E-types bouwen verscheen eerst op ZERauto.nl .

24 augustus 2018

Audi PB18 e-tron: 775 pk sterke elektrische supercar

Naamgeving Audi heeft de PB18 e-tron ontworpen in de Audi designstudio in Malibu. De naamgeving is de verklaren. De letters PB in de typeaanduiding verwijzen naar Pebble Beach waar Audi de auto heeft gepresenteerd. Het getal ‘18’ staat voor de link met de succesvolle R18 e-tron LMP1-racer. Toevallig is ook het onderstel in grote lijnen afkomstig van de R18 LMP-racer. Drive-by-wire pedalen De 4,53 meter lange 2,00 meter brede en 1,15 meter hoge Audi PB18 e-tron heeft een bijzondere interieuropstelling. In principe zit de bestuurder in het midden van de cockpit. De bestuurdersstoel en de drive-by-wire pedalen en besturing zijn echter te verschuiven. Zo ontstaat ruimte voor een passagier en is de auto ook geschikt voor dagelijks gebruik. Hij heeft zelfs een bagageruimte van 470 liter. Saillant detail: de bestuurder kijkt uit op een transparant OLED-scherm, dat onder meer de ideale lijn op het circuit kan aangeven. Drie elektromotoren De PB18 e-tron heeft een middenmotorarchitectuur met het zwaartepunt net achter de twee stoelen. Hij heeft twee elektromotoren voor de achteras (gezamenlijk 350 kW) en één voor de vooras (150 kW). Het systeemvermogen bedraagt 500 kW (680 pk) en met de boostfunctie is er zelfs tijdelijk 570 kW (775 pk) voorhanden. Het systeemkoppel komt uit op 830 Nm en de 0-100-tijd bedraagt iets meer dan twee seconden. 95 kWh grote solid-state batterij Voor het aansturen van de drie elektromotoren zorgt een Torque Control Manager en het ESC. “Dit maakt een on-demand verdeling van de aandrijfkracht over de vier wielen mogelijk, met optimale dynamiek en stabiliteit als resultaat”, aldus Audi. Alle elektrische energie is afkomstig van een 95 kWh grote solid-state batterij. De actieradius bedraagt ruim 500 km (WLTP). Met 800 Volt-laden, waar de PB18 e-tron geschikt voor is, duurt een complete laadcyclus slechts 15 minuten. Audi Wireless Charging is ook mogelijk, dit is draadloos laden via inductie. Het bericht Audi PB18 e-tron: 775 pk sterke elektrische supercar verscheen eerst op ZERauto.nl .

24 augustus 2018

Meeste publieke laadpalen in EU staan in Nederland

Laadinfrastructuur Dit alles blijkt uit een publicatie van RAI Vereniging over de elektrische auto’s en laadinfrastructuur. Om aan de toekomstige emissiedoelstellingen te kunnen voldoen, moet de komende jaren blijvend worden geïnvesteerd in (snelle) laadinfrastructuur. “Aandeel elektrische personenauto’s in het Nederlandse wagenpark: 1,4%” Publiek Volgens RAI Vereniging loopt Nederland in de EU voorop bij de introductie van elektrische auto’s. Tussen januari 2010 en juni 2018 is het aantal laadpalen in Nederland gegroeid van 400 naar 122.036. Hiervan zijn 32.875 publiek. Nederland heeft daarmee het grootste publieke laadnetwerk van de EU gevolgd door Duitsland (25.241), Frankrijk (16.311) en Groot-Brittannië (14.256). Fiscale stimulering De enorme groei van laadinfrastructuur is vooral te danken aan de fiscale stimulering van plug-in hybrides (PHEV) en volledig elektrische auto’s. Dankzij deze stimulering telde Nederland in juni van dit jaar totaal 122.305 elektrische personenauto’s. Hiervan zijn 93.186 PHEV’s en 29.119 volledig elektrische auto’s. Sinds 1 januari 2017 worden zakelijk alleen nog volledig elektrische auto’s gestimuleerd met een lage bijtelling van 4 procent. De verkoop van PHEV’s is sinds de piek in 2015 met 39.763 registraties, daardoor gedaald naar 1.100 PHEV’s in de eerste zes maanden van 2018. Het aandeel volledig elektrische auto’s blijft echter groeien. Werden in heel 2017 nog 7.958 nieuwe elektrische auto’s geregistreerd, halverwege dit jaar stond de teller al op 7.947. RAI Vereniging verwacht dat dit jaar circa 15.000 nieuwe vol elektrische auto’s de showroom verlaten. Uitbreiden laadcapaciteit In het regeerakkoord is de ambitie opgenomen dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Daarnaast zijn er Green Deals gesloten waarin ambities zijn vastgelegd voor de groei van elektrisch personenvervoer en zero emissie stadslogistiek. Om deze doelstellingen te kunnen bereiken, moet fors ingezet worden op de aanleg van meer laadinfrastructuur op straat, semipubliek, privaat en snellaadpunten. Het gaat daarbij om een noodzakelijke toename van publieke laadpunten van 33.000 in 2017 naar zo’n 1,8 miljoen in 2030 en voor snelladers van 750 naar 1.500 in 2030. Nieuwverkopen Full EV 2018 (t/m juni) Tesla Model S: 1.761 Nissan Leaf: 1.239 Volkswagen Golf: 1.178 Tesla Model X: 1.042 Hyundai Ioniq: 792 BMW i3: 634 Renault Zoe: 561 Opel Ampera-e: 525 Smart Forfour: 56 Volkswagen Up: 30 Smart Fortwo: 27 Peugeot Partner: 24 Kia Soul: 16 Citroën C-Zero: 15 Peugeot iOn: 14 Jaguar I-Pace: 12 Citroën Berlingo: 7 Nissan overig: 3 Mercedes-Benz B-klasse: 2 Overige merken: 9 Totaal Full Ev’s 7.947 Nieuwverkopen PHEV 2018 (t/m juni) Porsche Panamera: 220 Volvo XC60: 135 Mitsubishi Outlander: 130 BMW 5 Serie: 111 Mini Countryman: 68 Hyundai Ioniq: 57 BMW 3 Serie: 55 Toyota Prius: 53 BMW i8: 37 Volvo XC90: 33 BMW 2 Serie Active Tourer: 29 Mercedes-Benz GLC: 27 Volkswagen Golf 19 BMW 7 Serie”” 18 Volkswagen Passat 17 Mercedes C-klasse”” 15 Volvo V90 12 Mercedes-Benz E-Klasse: 11 Volvo S90: 9 BMW X5: 8 Audi Q7: 7 Kia Optima: 5 Audi A3: 4 Porsche Cayenne: 3 Volvo V60: 3 Overige merken: 14 Totaal PHEV’s 1.100 Het bericht Meeste publieke laadpalen in EU staan in Nederland verscheen eerst op ZERauto.nl .

23 augustus 2018

Dit elektrische iEV-autootje kost slechts 4 mille

32-inch Smart TV Hoe smal is de iEV X dan? Nou, hij is slechts 78 centimeter breed. Dat is nog smaller dan een 32-inch Smart TV! Verder is de iEV X slechts 1,60 meter lang en 1,35 meter hoog. Deze afmetingen zijn van toepassing als er slechts één persoon in de iEV X rijdt. Series Flexible Robotic Platform Het autootje fungeert namelijk ook als tweezitter. Dankzij het Series Flexible Robotic Platform schuift de iEV X uit elkaar naar een lengte van 1,90 meter om plaats te bieden aan een tweede passagier. En met een beetje fantasie kan er nóg een extra passagier óf bagage bij. Het platform schuift dan nog verder uit elkaar naar 2,20 meter. Bekijk vooral de video om te zien hoe het precies werkt. https://ksr-video.imgix.net/projects/3388814/video-898707-h264_high.mp4 Meerdere versies Er zijn meerdere versies van de iEV X in de maak. De eerste is de iEV X. Deze kan – afhankelijk van regulering – 25 tot 45 km/u rijden en heeft een rijbereik van 50 kilometer op een enkele lading van de lithium-ion batterij. De iEV X+ kan 60 km/u rijden en komt op één lading 120 kilometer ver. Beide versies hebben ook een zonnepaneel om de batterij op te laden. iEV XX Op de website van iEV wordt ook al een iEV XX genoemd. Die heeft een afwijkend design, haalt 80 km/u en kan tot 200 kilometer op een enkele acculading rijden. De XX lijkt wat minder realistisch dan de X en X+. De XX heeft een 72V lithium-ion batterij en 100W Solar Energy (X: 40W – X+ 60W). Hij is ook iets groter: 95 centimeter breed, 210 centimeter lang en 135 centimeter hoog. Het gewicht komt uit op 165 kilogram. Speciale rijstroken De iEV X-serie is ontworpen voor speciale rijstroken, zoals de fietsstrook of normale stadswegen, dus niet voor snelwegen. Voor de iEV X+ met een top van 80 km/u kan een uitzondering gemaakt worden als het voertuig goedkeuring krijgt. Deze mag dan wel de snelweg op. On-Board Charger Het opladen van de iEV X duurt dankzij een On-Board Charger ongeveer 3 uur. Met een optionele Quick charger is dat 30 minuten. De iEV X+ kan zichzelf opladen dankzij een slim Robotic Charging System. Voldoende geld De prijzen? De iEV X kost je 4.250 euro en de iEV X+ 8.250 euro. Voor de XX vraag iEV dan weer 12.250 euro. Naar verwachting kan iEV de eerste exemplaren in 2019 uitleveren, op voorwaarde dat er voldoende geld wordt opgehaald. Op Kickstarter is het bedrijf een ophaalactie gestart in de hoop om 162.500 euro te verzamelen. Lukt dat niet, dan moet iEV een andere manier vinden om de portemonnee te spekken. Een interessant project is het absoluut. Meer weten? Check deze website. iEV X Specificaties iEV X+ Specificaties Het bericht Dit elektrische iEV-autootje kost slechts 4 mille verscheen eerst op ZERauto.nl .

22 augustus 2018

Opel GT X Experimental: De Opel van de nabije toekomst

SUV’s Dat Opel zijn toekomstvisie presenteert door middel van een SUV is geen toeval: 40 procent van alle in 2021 verkochte auto’s is naar verwachting een SUV. Het studiemodel heeft bovendien niet voor niets een X in de naam. Deze X benadrukt Opels plan om zijn greep op de SUV-markt verder te verstevigen. Gedurfd design en praktische bruikbaarheid Opel GT X Experimental verenigt volgens de autobouwer “Duitse technologie, kwaliteit en precisie met fraaie en visionaire innovaties”. Met het model geeft Opel een kijkje in de toekomst van hoe nieuwe Opels van rond 2025 er uitzien. Daarbij mikt Opel op gedurfd design en praktische bruikbaarheid. 50 kWh lithium-ion-batterij Het studiemodel is 4.063 mm lang, 1.830 mm breed en 1.528 mm hoog. De wielbasis komt uit op 2.625 mm. Een redelijk compacte SUV dus. Zoals aangegeven is de GT X Experimental een elektrische aangedreven auto. Hij beschikt over een compacte 50 kWh lithium-ion-batterij die je met een stekker maar ook met inductie kan opladen. Over de actieradius is niets bekend. Level 3 De auto beschikt over autonome rijfuncties level 3. Dat betekent dat hij in elk opzicht autonoom kan rijden, maar dat de bestuurder moet kunnen reageren wanneer ingrijpen noodzakelijk is. Hij rolt op rolt op 17-inch lichtmetalen wielen Instappen Instappen is vrij eenvoudig, omdat alle deuren tot 90 graden kunnen open. De panoramische voorruit reikt in het dak tot boven de achterbank. Zodoende is het interieur lekker licht. Het exterieurdesign oogt heel clean. Zaken als de deurgrepen en zijspiegels zijn weggelaten. In plaats van zijspiegels heeft de auto uitklapbare camera’s die zijn geïntegreerd in het gele designaccent langs de motorkap. Pure Panel Het beeld van de camera’s wordt weergegeven op twee schermen, uiterst links en rechts van het dashboard. In het interieur bespeuren we ook nog een ‘Pure Panel’: een enkel, breed scherm waarop alle belangrijke informatie wordt weergegeven. Knoppen zijn in de toekomst overbodig. Opel Vizor Het frontdesign van de GT X Experimental wordt in de loop van het volgende decennium een heel belangrijk designelement voor alle Opel-modellen. Opel noemt dit nieuwe design de Opel Vizor. “Het omkadert alle hightech en merkelementen in het front, achter donker plexiglas, zoals het LED Blitz-logo die in diverse kleuren weergeeft welke status de auto heeft, en de LED Matrix-verlichting, de vleugelvormige dagrijverlichting en alle camera’s en sensors van de assistentiesystemen en de autonome rijfuncties”, aldus Opel. Diverse studiemodellen In de afgelopen jaren heeft Opel diverse studiemodellen gepresenteerd. In 2013 verscheen de Monza. Dit studie gaf vorm aan Opels streven naar meer efficiency (indeling, minder gewicht en aandrijflijn). De GT Concept van 2016 bracht efficiency naar een nog hoger niveau met zijn design gebaseerd op Opels merkwaarden bereikbaarheid, eenvoud en puurheid. De GT X Experimental toont dat Opel in de toekomst kiest voor gedurfd(er) design. Opel Monza Concept – 2013 Opel GT Concept – 2016 Het bericht Opel GT X Experimental: De Opel van de nabije toekomst verscheen eerst op ZERauto.nl .

21 augustus 2018